latinica  ћирилица
09/06/2019 |  18:08 ⇒ 10/06/2019 | 08:51 | Autor: RTRS

Projekti značajni sa geopolitičkog aspekta

Projekat gasifikacije Republike Srpske, potpisana Mapa saradnje sa Sankt Peterburgom i još jedna potvrda odlične saradnje Srpske i Rusije nakon sastanka sa šefom ruske diplomatije, Sergejem Lavrovom - rezultati su učešća zvaničnika Srpske na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Sve to trebalo bi Srpskoj da omogući ubrzani privredni razvoj, saglasni su i analitičari i privrednici.

Dogovorena izgradnja gasovoda kroz Republiku Srpsku, od Bijeljine do Prijedora, bez sumnje najvažniji je dogovoreni posao na ovogodišnjem Forumu.

Sredstva, u iznosu od 300 miliona evra, obezbijediće Gasprom, a više detalja u vezi sa trasom i dinamikom radova, trebalo bi da bude poznato do kraja godine.

- Dogovorili smo se da se uskoro vidimo i na operativnom nivou dogovorimo kako dalje. Do jeseni bi trebao da se izgradi, a to će raditi Gasprom, izvedeni projekat, a mi da se pristupi ugovaranju prolaza gasovoda kroz različite posjede zemljišta - rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

U okviru ovog projekta, predviđena je i gradnja dvije gasne elektrane, u Banjaluci i Prijedoru, a ostavljena je otvorena i mogućnost da gasovod bude produžen prema Hrvatskoj i Federaciji BiH, ako za to bude postojao interes.

U privrednoj zajednici očekuju povećanje interesa za nove investicije u Srpsku.

Upravo je snabdijevanje gasom, uz kvalitetnu putnu komunikaciju, jedan od osnovnih preduslova.

- Gas koji nas dosta koristi, kao energent, trebalo bi da bude jeftiniji kada dođe do realizacije tog projekta. Svaki energent, koji ovdje imamo jeftiniji, sigurno je jedan od razloga moguće neke nove investicije - kaže Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Osim što će gasifikacija Srpske ubrzati njen privredni razvoj i obezbijediti energetsku stabilnost, cijeli projekat značajan je i sa geopolitičkog aspekta, smatra analitičar Dragomir Anđelković.

- Potrebni smo istoku iz tranzitnih razloga i zapadu zbog snabdijevanja. Da smo takav gasovod imali tada, nijedna bomba ne bi pala na Srbiju 1999. i Srpsku 1995. godine. Naprosto, suviše bi bio veliki naš geostrateški značaj, da bi neko se usudio da nas izvrši agresiju - tvrdi Anđelković.

Osim gasifikacije, velika su očekivanja i od Mape saradnje Republike Srpske i Sankt Peterburga, koju su potpisali predsjednica Srpske, Željka Cvijanović i gubernator Aleksandar Beglov.

Ovim dokumentom, predviđena je realizacija brojnih projekata iz oblasti medicine, turizma, privrede, poljoprivrede, kulture i obrazovanja u naredne tri godine.

- Za malu ekonomiju Republike Srpske, značiće mnogo da ima jedan sistemski pristup tržištu cijele Rusije, ali posebno Sankt Peterburga. Takođe sam zadovoljna činjenicom da ćemo učestvovati u zajedničkim projektima koji podrazumijevaju i obuku naših kadrova ovdje. Kada to kažem, mislim i kada su u pitanju kadrovi u oblasti veterinarstva, fitosanitarne zaštite i drugi. Kada je u pitanju zdravstvo, pružaju se ogromne mogućnosti za usavršavanje naših kadrova - istakla je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

Važan je bio i sastanak sa ministrom insotranih poslova Sergejem Lavrovom, na kojem je, osim o privrednoj saradnji, razgovarano i o političkoj situaciji u BiH.

Delegacija Republike Srpske boravila je u Sankt Peterburgu na poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Ruski Davos", kako je i drugo ime za ovaj ekonomski forum, okupio je preko 19.000 učesnika iz 145 zemalja.

Rekordan je i broj, ali i vrijednost potpisanih ugovora koji premašuju 44 milijarde evra.

Forum se održava od 1997. godine, a od 2005. je pod pokroviteljstvom predsjednika Rusije.