latinica  ћирилица
09/06/2019 |  18:16 ⇒ 18:33 | Autor: dnevni avaz

Migranti satima odbijali da izađu iz šume na Plješevici (FOTO)

Na planini Plješevici kod Bihaća, juče se odvijala prava drama kada su pripadnici Granične policije BiH satima pokušavali da vrate grupu ilegalnih migranata u grad.
Migranti bježe u šumu prema hrvatskoj granici (foto:Dnevni avaz) - Foto: dnevni avaz
Migranti bježe u šumu prema hrvatskoj granici (foto:Dnevni avaz)Foto: dnevni avaz

Nakon što je policija zaustavila dvadesetak migranata na samo desetak metara od policijskog automobila, ono su ponovo bježali sa puta u šumu.

Kako piše Avaz, sve je počelo oko 15 časova kada su dvojica graničnih policajaca zaustavila grupu od 20 migranata, a oni počeli da bježe.

Kada je prva patrola krenula ponovo za njima, duboko u šumi kod naselja Zavalje, zatekla je veliku grupu migranata kako se odmara u hladovini čekajući pogodan moment za pokret.

Graničari su upozorili novinare da nije bezbjedno da idu sa njima prema migrantima jer su "ionako nabrijani", a prijeti opasnost i od mina, zmija...

Ubrzo je stiglo i pojačanje graničarima, ali nedovoljno da bi migrante vratili u prihvatni centar Borići.

Već je pala noć, dok su graničari ostali da sjede nedaleko od migranata koji su legli na zemlju i neće da se pomjeraju, a prošlo je skoro više od pet časova, piše list.

Granična policija

Kako komentariše, ovo je još jedan primjer koliko je BiH nemoćna da se izbori s migrantskom krizom. Dva graničara i pojačanje od tri granična policajca nisu bili dovoljni za grupu od 300 migranata. Nedovoljno da ih spriječe u ilegalnom ulasku u Hrvatsku.

Јučerašnja situacija samo je kap u moru svega što se događa u Unsko-sanskom kantonu, jer ih dnevno pređe na stotine.

Јedan mještanin Zavalja u šali je rekao, da kada bi im po pola marke uzimao za bocu vode, da bi do sada bio milioner.

- Šalu nastranu, kuća se s prvim mrakom zaključava - bio je ozbiljan na kraju ovaj očevidac svakodnevnog ilegalnog prelaska migranata preko granice.