latinica  ћирилица
09/06/2019 |  19:18 ⇒ 10/06/2019 | 08:49 | Autor: RTRS

Izetbegović opet pominje rat, ali i svojata partizane

Na godišnjicu okupacije brda Žuč iznad sarajevskog, tada srpskog, pa u Dejtonu otetog naselja Vogošća, za koje je život izgubilo stotine bošnjačkih jurišnika, lider SDA Bakir Izetbegović odaslao je nove ratno-huškačke strelice prema Republici Srpskoj.

- Možda će ovu zemlju trebati ponovo braniti, i zato moramo razvijati namjensku industriju, naoružavati se i obučavati ljudstvo - poručio je Izetbegović.

Zvaničnici Srpske oštro osuđuju njegove ratničke istupe, afirmišući politiku dijaloga, stabilizacije i jačanja bezbjednosti.

"Hairlija" Bakir Izetbegović prebacuje normu! Nikako ne uspijeva da iskontroliše sopstvene animozitete i srbomržnju. Brdom Žuč povrh Sarajeva ponovo je sinoć, dominirao "repertoar" dinastije Izetbegović. 90-ih godina prošlog vijeka seniora Alije – a danas juniora Bakira. I sve je isto, samo uz vremensku distancu od tri decenije.

Uporišne tačke i dosjetke u dinastijskom im remek-djelu - Islamskoj deklaraciji. Istina, ovaj put garnirano i podsjećanjem na partizanski Igmanski marš 43. i potonje bošnjačke bitke za Vlašić, Goražde, Bihać i druge, gdje se prolijevala krv šehida. Retorička paralela ratova kao izlizana dosjetka klicajućim uzdanicama da ih politički prvaci neće izdati i da samo "taktički" prolongiraju "neka rješenja".

- Možda će trebati ovu zemlju ponovo braniti, moramo biti u stanju da se sami branimo, dakle da bi bilo sto posto ojačati namjensku industriju, ojačati policiju, rezervni sastav, ako tamo u RS-u imaju jednog policajca mi moramo dva, ako tamo imaju jednu pušku, mi ćemo dvije - rekao je Izetbegović.

"Branio" se slično i senior Alija - ispostaviće se nehotice kasnije, već od 1990. godine. Јoš od avgusta mjeseca i Ustikoline! Nicali su otporaši u SDA rasadniku. Valjda vidoviti "srpskoj agresiji" se odupirale patriote iz "Patritoske lige"! I "Zelene beretke" iz istog lagera - prije čak i bošnjačko-hrvatskog referenduma.

Јako dobro znamo s kim imamo posla i kolika je količina neodgovornosti bošnjačkih struktura koje su i dovele do rata devedesetih, jasni su politički predstavnici Srpske. Јedinstven odgovor je kažu, istrajavanje na politici mira i stabilnosti.

- Mi nećemo odustati od naših bazičnih ciljeva, to je mir i stabilnost. Republika Srpska ima snažne i organizovane institucije koje svoj posao rade u skladu sa Ustavom i zakonom. Republika Srpska će pratiti tu vrstu kretanja i takve političke izjave Izetbegovića i drugih, koji očigledno pokušavaju da destabilizuju nacionalne prilike u BiH - poručio je Staša Košarac, član Predsjedništva SNSD.

- Što se gospodina Izetbegovića tiče, on bi trebalo da zna da neće biti budućih janičara. Oni su uspjeli nekoliko povodljivih srpskih političara da poklope da im služe. Ali, neki ozbiljniji posao unutar Srba neće da naprave, a ovo što sada radi okreće i veliki broj Bošnjaka protiv sebe, jer svaki normalan čovjek je protiv budućeg rata, protiv budućih sukoba - istakao je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Neodgovorni su i opasni ratni pokliči Bakira Izetbegovića koji pretenduje da bude lider svog naroda u BiH, komentar je predsjednika BORS-a Milomira Savčića. I poruka, da Srbi na svaku vrstu "ljubavi" samo uzvraćaju istom mjerom.

- Bakir Izetbegović vjerovatno šalje te poruke iz ugla trezora Narodne banke - kao čovjek koji nije ratovao ni za svoj narod, ni za bilo koga drugog. Svako drugi ko je zaista učestvovao u ratu, nikad mu ne bi palo na pamet da takve poruke šalje. Ko poštuje to što smo stvorili, mi ga poštujemo. U suprotnom, spremni smo da branimo i odbranimo svaki pedalj srpske teritorije i slobodu srpskog naroda - istakao je Savčić.

A koliko li je tek u posljednjem karnevalu "patriotizma" jurišnik iz trezora pobrkao istoriju, i u Sarajevu omiljenu, paraistoriju!? Poredeći partizanski Igmanski marš i antifašističku borbu sa politikom i idejama koje je sprovodio njegov otac, presuđeni mladomusliman i saradnik SS Handžar divizije.

- Partizanski pokret, uglavnom do kraja 1943. godine, bio karakteristika srpskog naroda. A što se tiče muslimana, reklo bi se da su oni od samog nastanka HDZ, njihove političke elite, pa i stanovništvo u dobroj mjeri podržavalo tu državu i bili dio tih formacija - rekao je Bojan Dimitrijević, direktor Institut za savremenu istoriju u Beogradu.

Najnovije ratne poruke "jurišnika“ Izetbegovića došle su u istom danu kada je MUP Republike Srpske podnio Tužilaštvu izvještaj protiv Zijada Halilovića iz Lukavca, osumnjičenog da je preko društvenih mreža podstrekivao na ubistvo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović. Da li to odjeci Izetbegovićevih istupa nailaze na plodno tlo kod ekstremista u vlastitom narodu!? I zašto sada ćute toliko govorljivi međunarodni zvaničnici. Јesu li bar "zabrinuti"!? Ili naprasno amnezični na "univerzalne vrijednosti"!?