latinica  ћирилица
09/06/2019 |  19:44 ⇒ 10/06/2019 | 09:20 | Autor: RTRS

Bihać u strahu od eskalacije migrantske krize

Neće biti uvedeno vanredno stanje u Bihaću zbog sve većeg broja migranata na ovom području, ali će biti preduzimane hitne mjere radi očuvanja bezbjednosne i zdravstveno-epidemiološke situacije, zaključak je Operativne grupe Unsko-sanskog kantona za upravljanje migracijama.

Vlada tog kantona sutra će održati hitnu sjednicu, na kojoj će zadužiti MUP i Upravu policije da utvrde takozvani kućni red, kojim će biti regulisano i ograničeno kretanje i boravak migranata. Migranti, koje prihvatni centri ne budu mogli primiti, biće smješteni na novu lokaciju Vučjak, nekoliko kilometara od Bihaća.

Sve veći broj migranata na ulicama i u prihvatnim centrima, svakodenvna je slika iz Bihaća. Oni koji pristižu, tvrde da tu ne žele ostati.

Pakistanac Said Ali kaže da hoće da ide u Španiju, jer u Pakistanu nema dovoljno posla i zato što tamo ima problema u zdravstvu. Kaze da ne želi da ratuje i namjerava da iseli i porodicu.

Njegov zemljak Ahmed Ali namjerava u Italiju. Kaže da je ovdje dobar narod, ali da ne mogu dobiti dokumente. Smatra da u Italiji može pronaći dobro plaćen posao.

Mještane Bihaća najviše plaši priliv migranata. Smatraju da situacija izmiče kontroli i da je, u ovom slučaju, država zakazala.

Ne vjeruju da nijedna pravna država može dozvoliti da u nju ulazi ko i kako hoće, i da se ponaša kako hoće.

- Što se tiče Sarajeva, mogu lično da kažem da su bezobrazni što sve šalju ovdje nama u Bihać. Ovdje se gomilaju, pa ima  još gradova - kaže stanovnica Bihaća.

Operativna grupa Unsko-sanskog kantona za upravljanje migracijama nije proglasila vanredno stanje, ali uvodi ograničenja u kretanje i boravak migranata. Pojedinosti će biti poznate u naredna dva dana.

- Uvođenje kućnog reda koji mi moramo nametnuti, jer to ne podržava država, značiće zabranu kretanja u određenim terminima samo za migrante, a na za naše građane - rekao je Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona.

Iz policije poručuju, mora se angažovati dovoljan broj službenika, a ako bude potrebe i pripadnike drugih policijskih agencija. Višak migranata više neće biti na livadama, već izmješten na novu lokaciju, nedaleko od Bihaća.

- Sav višak migranata u odnosu na smještajne kapacitete koji su utvrđeni u ovim prihvatnim centrima, a koji se sada trenutno nalaze i u privatnim smještajima i neposredno u blizini prihvatnih centara izmještaju na područje Vučjaka - rekao je Mujo Koričić, komesar MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Lokacija Vučjak, biće spremna za sedam dana za prijem migranata. Međutim, Evropska komisija traži da se uključi država, tvrdi gradonačelnik Bihaća.

Gradonačelnik Šuhret Fazlić kaže da iz EK navode neke razloge zbog kojih ne podržavaju lokaciju na Vučjaku.

- Meni je to jasno rečeno od strane EU. Šta će dalje biti, kako će se to dalje odvijati, ja da vam iskren budem to se pravda s više razloga, ali mislim da je tu osnovni razlog protivljenje Hrvatske - smatra on.

Poslanik Јasmin Emrić pozvao je sve predstavnike političkih stranaka koje trenutno čine vlast i koje pretenduju da postanu vlast na nivou BiH, da podstaknu svoje funkcionere da se uključe u rješavanje migrantske krize na ovom području.

BiH treba da pokaže više solidarnosti sa Unsko-sanskim kantonom, a Hrvatska je ojačala svoju granicu, čime je priliv migranata na ovo područje sve veći, tvrde u IOM.

- Ako se ovakve rigoroznije kontrole nastave, broj dolazaka u BiH hoće biti smanjen, jer će migranti eventualno shvatiti da kroz BiH ne mogu proći do svojih željenih destinacija, U međuvremenu, imaćemo one ljude koji je već ovdje i koji će ostati ovdje - rekao je Piter van der Auveraert, šef Međunarodne komisije za migracije. 

Premijer Unsko-sanskog kantona tražiće od Pošta BiH da onemoguće isporuku novca migrantima u centru gradova i pozvao Željeznice Federacije BiH da ne prevoze migrante koji nemaju identifikaciona dokumenta.