X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
10/06/2019 |  09:43 ⇒ 10:08 | Izvor: SRNA

Јovičević: SDS-u ne treba vođa, već prvi među jednakim

Srpskoj demokratskoj stranci ne treba vođa već vođstvo na čelu sa prvim među jednakim, sposobnim da okupi bolje od sebe, smatra član Glavnog odbra SDS-a Sonja Karadžić Јovičević.
Sonja Karadžić Јovičević - Foto: RTRS
Sonja Karadžić ЈovičevićFoto: RTRS

- Ne treba nam "pobjednik" koji koji okuplja i favorizuje "svoju ekipu" likova biranih po svom odrazu u moralnom ogledalu. I ne trebaju nam "poraženi". Dakle, na čelu nam treba formiran karakter, nesujetni ujedinitelj, jak magnet stvarnog autoriteta - i blag i odlučan. Onaj koji se drži obećanja ili ne obećava sa namjerom da prevari - istakla je Јovičevićva.

Јovičevićeva je za Euroblic rekla da među predloženim imenima za predsjednika stranke za sada jedino predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević ima potrebnu podršku.

Ona kaže da svakako ne podržava one koji je svrstavaju u takozvane izdajnike, prećutno ili javno, a bez argumenata, te primjenjuju metode i retoriku političkih protivnika na svoje članove ažurnije nego na protivnike, ne drže obećanja i gaze postojeće principe u nedostatku svojih.

- Agresivno i beskrupulozno spinovanje o navodno prelasku u SNSD odavno prelazi sve granice. Što se mene lično i SNSD-a tiče, niti su me zvali, niti nešto nude, niti ima zdravog razuma da napustim što sam stvarala i čuvala da bih došla tamo na kraj reda - rekla je Јovičevićeva.

Na pitanje šta generalno nedostaje opoziciji u Srpskoj, koja je još više oslabila nakon posljednjih izbora, Јovičevićeva kaže da je to ideja o argumentovanom i dostojanstvenom djelovanju sa konkretnom projedlogom rješenja i stvarnom željom za osvajanjem vlasti.

Prema njenim riječima, gubitak identiteta i snage SDS-a utapanjem u Savez za promjene i brojni kompromisi na vlastitu štetu dodatno su oslabili opoziciju.

Govoreći o kritikama koje upućuje na račun rasprave opozicionih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Јovičevićeva, koja je i potpredsjednik republičkog parlamenta, kaže da je njena obaveza da poštuje i sprovodi Poslovnik, štiti dignitet Narodne skupštine i poslanika.