latinica  ћирилица
10/06/2019 |  11:10 ⇒ 16:17 | Autor: RTRS

Zmijanjski vez i Branje trave ive u Solunu (FOTO)

U okviru manifestacije Dani kulture Republike Srpske u Solunu, u grčkoj prestonici kulture otvorene su dvije izložbe Muzeja Republike Srpske - "Zmijanjski vez" i "Branje trave ive".
Izložba u Solunu - Foto: RTRS
Izložba u SolunuFoto: RTRS

Riječ je o nematerijalnom naslijeđu na listi UNESKO. Izložbe su postavljene na dvije lokacije, u holu gradske uprave i u izložbenom prostoru grada Soluna, kao dio 38. Festivala knjige.

Izložba je otvorena do 17. juna.

Ova aktivnost realizovana je zajedničkim naporima ministarstava za evropske integracije i međunarodnu saradnju i prosvjete i kulture Srpske, Predstavništva Srpske u Solunu i Gradske uprave Solun.

Foto: RTRS

Šef Predstavništva Republike Srpske u Solunu Јelena Јovanović Athanasiou ističe da je otvaranjem izložbi Muzeja Srpske, Predstavništvo nastavilo manifestaciju Dani kulture Republike Srpske u Solunu, koja je otvorena 9. maja.

- Grčka javnost, nažalost, nije dovoljno upoznata sa našim stvaralaštvom i našom istorijom, pa je cilj Predstavništva da, upravo, kroz kulturu i njenu promociju, grčkoj javnosti približi Republiku Srpsku, naš narod, našu istoriju i naše kutlurno nasljeđe - ističe Јovanović Athanasiou.

Nebojša Dragojlović je uz Danijelu Đukanović, muzejsku savjetnucu u Muzeju Republike Srpske, koautor ove značajne izložbe kojom se, pored "Zmijanjskog veza", "Običaj branja Trave Ive sa Ozrena" prvi put predstavlja u Grčkoj kao element sa UNESCO-ve liste.

Direktor Muzeja Republike Srpske je istakao da je "Zmijanjski vez već poznat evropskoj publici, a nedavno gostovanje u Sofiji značajno je doprinijelo promociji našeg nasljeđa u inostranstvu. Na izložbama u Solunu, publika u bratskoj Grčkoj je pokazala posebno razumijevanje za tradiciju Republike Srpske".

- Tokom našeg boravka u Grčkoj, bilo nam je važno posjetiti i Srpsko vojničko groblje na Zejtinliku, gdje se nalaze grobovi srpskih vojnika poginulih u borbama i proboju Solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu - dodao je direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić.

Izložba se sastoji od 26 rolapa i dva dokumentarna filma koja prezentuju dva elemenata iz Republike Srpske upisana na UNESKO listu: Zmijanjski vez i Običaj branja Trave Ive sa Ozrena.

- Ove izložbe svakim novim gostovanjem ukazuju evropskoj javnosti na značaj i ljepotu naših elemenata na UNESCO-voj listi kao i značaj nasljeđa cijele Republike Srpske - izjavio je muzejski savjetnik Vladimir Đukanović. 

Đukanović je dodao i da izložbe našeg nasljeđa u drugim zemljama imaju izuzetan značaj, jer drugim kulturama prikazuju korijene našeg kulturnog identiteta.

U maju su se u Solunu predstavili Dječije pozorište Republike Srpske predstavom "Odisej - san o povratku" i Muzej savremene umjetnosti izložbom "Realno, simbolično, imaginarno".

Foto: RTRS

U alternativnom prostoru, postavljene su fotografije troje autora, tri različita koncepta, Tajane Dedić Starović, Nenada Maleševića i Drage Vejnovića.

Narodna i univerzitetska biblioteka Srpske učestvovala je na Međunarodnom sajmu knjige. Tako je izdavaštvo Srpske predstavljeno grčkoj čitalačkoj publici nakon pet godina.

U okviru manifestacije Dani kulture Republike Srpske u Solunu, na jesen će biti postavljena izložba "Banjaluka 1918", Arhiva Republike Srpske.