latinica  ћирилица
10/06/2019 |  11:16 ⇒ 14:47 | Autor: SRNA

Јukić: Skandalozno ponašanje visokog predstavnika i ambasadora u BiH

Potpredsjednik Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH Ružica Јukić zatražila je danas od članova Predsjedništva BiH da hitno reaguju i obavijeste UN i EU o uplitanju u rad pravosudnih institucija BiH od visokog predstavnika Valentina Incka, šefa Misije OEBS-a u BiH Brusa Bertona, te ambasadora SAD, Velike Britanije, Njemačke, Holandije i Španije u BiH.
Predsjedništvo BiH - Foto: RTRS
Predsjedništvo BiHFoto: RTRS

- Gospodin Incko i gore navedeni predstavnici ambasada, kao i šef Misije OEBS-a u BiH su svojim izjavama direktno narušili nezavisnost sudskog sistema i izašli iz okvira nadležnosti koje imaju za vrijeme obavljanja dužnosti u BiH -  istakla je Јukićeva u pismu članovima Predsjedništva BiH.

Јukićeva je navela da su se oni prozivanjem Prvostepene disciplinske komisije pri VSTS-u BiH, te traženjem od Drugostepene komisije da donese drugačiju disciplinsku odluku umiješali u donošenje meritorne odluke jedne pravosudne institucije "i to na najgrublji način, koristeći moć koju imaju u suverenoj zemlji".

Ona je istakla da niko nema pravo, a pogotovo ne strane ambasade, da se upliće u rad pravosudnih institucija vršeći pritisak kakva će odluka biti donesena u sudskom postupku, tužilačkoj istrazi, kakva će biti disciplinska ili odluka Savjeta koja se odnosi na imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija i svaka druga odluka koja je propisana zakonom, na koji način se donosi i ko je donosi.

- Upravo u BiH se može sve, pa i da pozivate pravosudne radnike u staklenu sobu ili gumenu sobu, da tražite od njih da obustave istragu protiv nekog političara ili da otvore protiv nekoga istragu. Naravno, sve uz obećanje, ako to urade, da će dobiti funkciju u pravosuđu koju žele -  istakla je Јukićeva.

Ona je navela da o njenoj izjavi postoje svjedočanstva učesnika, čak i tonski zabilježena.

- Da li su donacije pravosudnom sistemu ove zemlje opravdanje da se ambasadori navedenih zemalja mogu miješati u donošenje sudskih, tužilačkih, disciplinskih i odluka o imenovanju u pravosudnom sistemu naše zemlje? Da li u njihovim državama postoje staklene i gumene sobe za nosioce pravosuđa i da li se od njih traži kako da postupe u kojem predmetu - upitala je Јukićeva.

Ona je upitala i da li bi ministar bezbjednosti u njihovim zemljama mogao da organizuje proteste tražeći rušenje trećeg stuba vlasti, a pri tome da bude opterećen tužilačkim istragama koje se vode protiv njega u tužilaštvu pred kojim je protestovao.

- Naravno da u njihovim državama to ne bi bilo moguće, jer je njihov pravosudni sistem zaštićen od ovakvih napada, koji vode u anarhiju i cjelokupno nepovjerenje građana u pravosudni sistem - naglasila je Јukićeva.

Ona je istakla da pravosuđe kroz svoje odluke tumači i zakon, te da niko nema pravo da se miješa u te odluke, a da su zakoni koji egzistiraju veoma loši po građane i VSTS BiH je godinama tražio izmjene pojedinih odredaba, kako bi se došlo do boljih rješenja.

- Izjave navedenih osoba su dovele do toga da nijedan građanin ove zemlje više ne vjeruje ni jednom sudiji niti tužiocu, a to znači anarhija i slom pravosudnog sistema -upozorila je Јukićeva u pismu članovima Predsjedništva BiH, koje je pozvala da hitno reaguju i obavijeste EU i UN o skandaloznom ponašanju i miješanju u donošenje odluka nosioca pravosudnog sistema BiH.