X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
10/06/2019 |  11:39 ⇒ 14:46 | Izvor: sputniknews.com

Vučić: Ne možemo da pjevamo od sreće zbog stava Amerike (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su pozicije SAD i Srbije po pitanju KiM različite, ali da su saglasni da se razgovorima i pregovorima uz očuvanje mira i stabilnosti može doći do rješenja.
Vučić i Palmer - Foto: TANЈUG
Vučić i PalmerFoto: TANЈUG

- Zadovoljni smo razgovorima, ali ne možemo da pjevamo od sreće zbog stava Amerike po pitanju Kosova i Metohije - rekao je Vučić nakon razgovora sa visokim funkcionerom Stejt departmenta Metjuom Palmerom.

Vučić je rekao da je Srbija svjesna da od predsjednika Amerike Donalda Trampa ne može da očekuje veliku promjenu stava po pitanju KiM, ali je dodao da je Palmera zamolio da prenese Trampu da njegov odnos prema Srbiji u pronalaženju kompromismnog rješenja za KiM bude nešto balansiraniji.

On je naveo da je u razgovoru sa Plamerom govorio sam i o očuvanju interesa srpske zajednice na KiM.

Vučić je poručio i da ako Srbija treba da ide u budućnost, a da ima loše odnose sa SAD, treba da nađe drugog predsjednika.

Vučić je rekao je da je Beograd spreman za sastanak u Parizu o Kosovu i Metohiji, ali da nije siguran da li će tog sastanka biti.

- Mi smo uvijek spremni, željni razgovora, dijaloga i kompromisa, ali postoje stvari koje isključuju svaku mogućnost normalnog odnosa - rekao je Vučić.

On se nada da će Srbija i njeni zapadni partneri uspjeti da urade nešto, ako ne sada u Parizu, onda u nekoj bliskoj budućnosti, da dijalog bude suštinski nastavljen.

Govoreći o 20 godina od NATO bombardovanja, Vučić je naglasio da, suprotno stavu Palmera, misli da za agresiju na Srbiju nije bilo nikakvog opravdanja.

- To je uništilo mnogo ljudskih života, putnu, željezničku, ekonomsku strukturu. Našu političku infrastrukturu u smislu odnosa prema zapadnim zemljama - rekao je Vučić.

Palmer je izrazio uvjerenje da će sastanak u Parizu 1. jula biti konstruktivan i povesti Beograd i Prištinu ka sporazumu, koji bi normalizovao odnose.

Odgovarajući na pitanje da li će se SAD aktivnije uključiti u te pregovore da bi pomogle ubrzanje procesa rješavanja odnosa Beograda i Prištine, Palmer je istakao da SAD u potpunosti podržavaju ono što njihovi evropski partneri i saveznici rade na olakšavanju dijaloga.

- Sigurni smo da je zajednički cilj i borba da se nađe rješenje, koje donosi sporazum sa ciljem normalizacije odnosa Beograda i Prištine - rekao je Palmer.