latinica  ћирилица
10/06/2019 |  13:35 ⇒ 18:38 | Autor: RTRS

Obilježeno 27 godina od formiranja Prve lake kneževske brigade

U Kneževu je obilježeno 27 godina od formiranja Prve lake kneževske brigade. Kroz ovu brigadu je prošlo oko 1.000 boraca sa područja Kneževa. Poginula su 22 borca, a više od 70 ih je ranjeno.

U Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Kneževu služen je parastos za sve poginule borce ove brigade i Kneževa u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a potom su u spomen-sobi poginulih boraca članovi porodica poginulih, nekadašnji borci ove brigade i predstavnici Boračke organzacije Kneževo i lokalne vlasti prislužili svijeće i položili cvijeće.

Kroz brigadu prošlo oko 1.000 boraca. Život u temelje Srpske ugradila su 22 borca, dok je njih 70 ranjeno. Mnogi za zasluge u ratu su dobili odlikovanja.

Marinko Ćelić, prvi komadant 1. Lake kneževske pješadijske brigade, istakao je da  je jedna od zasluga brigade odbrana Kneževa.

- To je bila ključna borba i da nije bilo pripadnika ove brigade Kneževo danas ne bi bilo naše - istakao je Ćelić.

Iza pripadnika brigada je težak, ali uspješan ratni put u kojem su odbranili narod i očuvali Republiku Srpsku. Žrtva palih saboraca, kažu ne smije se zaboraviti.

Predsjednik Boračke organizacije Kneževa Ranko Vučić rekao je da je ova jedinica učestvovala na svim ratištima širom Srpske, uključujući posavsko, romanijsko, maglajsko, a da je glavnu odbranu Republike i Kneževa vodila na vlašićkom ratištu.

- Nikada ne smijemo zaboraviti poginule srpske borce koji su živote položili za slobodu srpskog naroda i stvaranje Republike Srpske - naglasio je Vučić.

Ovom prilikom je istaknuto i da će boračka organizacija nastaviti da pomaže socijalno ugrožene borce sa područja Kneževa. a novac za pomoć će obezbijediti zajedno lokalna vlast Kneževa i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.