latinica  ћирилица
10/06/2019 |  15:11 | Autor: SRNA

Vigemark: Potreban novi zakon o VSTS-u

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark rekao je da je potreban novi zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, kao i da su najnovija dešavanja potvrda da ima prostora za poboljšanja u radu pravosuđa BiH.
Lars Gunar Vigemark - Foto: RTRS
Lars Gunar VigemarkFoto: RTRS

- Turbulencije i dešavanja proteklih sedmica u vezi sa VSTS-om pokazale su neophodnost sprovođenja preporuka koje je prošle sedmice objavila Evropska komisija, da imate zakon kojim se reguliše rad takvog regulatornog tijela - rekao je Vigemark novinarima u Banjaluci, komentarišući pismo potpredsjednika VSTS-a BiH Ružice Јukić o uplitanju u rad pravosudnih institucija BiH.

On smatra da niko nije iznad zakona, te da je u BiH potrebno nazavisno, efikasno, odgovorno i profesionalno pravosuđe, a da bi se to postiglo, neophodno je da BiH sprovede sveobuhvatne reforme.

Vigemark je napomenuo da je bez postojanja pravne države teško zamisliti da neka zemlja može postati članica EU.

On je dodao da sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom nije razgovarao o pravosuđu.

Vigemark je naglasio da EU ne podržava nijednog političara pojedinačno, već domaće vlasti i njene legalno izabrane predstavnike.

Potpredsjednik VSTS-a BiH Ružica Јukić zatražila je danas da članovi Predsjedništva BiH hitno reaguju i obavijeste UN i EU o tome da se u rad pravosudnih institucija BiH upliću visoki predstavnik Valentin Incko, šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton, te ambasadori SAD, Velike Britanije, Njemačke, Holandije i Španije u BiH.

Јukićeva je navela da su se oni, prozivanjem Prvostepene disciplinske komisije pri VSTS-u BiH, te traženjem od Drugostepene komisije da donese drugačiju disciplinsku odluku u vezi sa slučajem predsjednika VSTS-a Milana Tegeltije, umiješali u donošenje meritorne odluke pravosudne institucije, "i to na najgrublji način, koristeći moć koju imaju u suverenoj zemlji".