latinica  ћирилица
10/06/2019 |  16:07 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

U Ramićima otvorena carinska laboratorija UIO BiH

U Ramićima kod Banjaluke otvorena je nova carinska laboratorija Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Vrijednost opreme veća je od 400 hiljada evra, a sredstva za njenu nabavku obezbijedila je Evropska Unija.
Ramići-laboratorija UIO - Foto: RTRS
Ramići-laboratorija UIOFoto: RTRS

Uprava za indirektno oporezivanje BiH uvodi red u carinsko tarifiranje. Omogućiće to nova laboratorija, koja bi trebalo da bude sertifikovana prema ISO standardu. U prvom redu, namjera uprave je da spriječi zloupotrebe.

- Planovi Uprave u vezi sa laboratorijom su veliki, planiramo da je uvedemo u ISO standard 17025, što znači da će biti sertifikovana za uzimanje uzoraka, a da referentna laboratorija bude neka od carinskih laboratorija iz zemalja EU da se na još veći nivo podigne ozbiljnost kada je riječ o carinskom tarifiranju robe i samim time da se spriječe sve moguće zloupotrebe - naveo je direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro DŽakula.

Do kraja mjeseca laboratoriji bi trebalo da bude isporučen aparat za određivanje sumpora. Ostala oprema već je instalisana u Ramićima. Njen značaj, osim u potvrdi kvaliteta uvezenih proizvoda, ogleda se i u približavanju BiH evropskim standardima. Nije veliki, ali je prema riječima Larsa Gunara Vigemarka, značajan korak za BiH u procesu evrointegracija.

- Postojanje ovakve laboratorije olakšava brže carinjenje koje je zahtjevan proces. Kada već govorimo o zahtjevnih procesima, pozivam UIO da se u što većoj mjeri oslanja na elektronski potpis u procesu carinjenja, što je u skladu sa standardima EU - rekao je Vigemark.

Osim što je finansijski podržala otvaranje laboratorije, Evropska unija je, po osnovu raznih projekata, za funkcionisanje Uprave za indirektno oporezivanje, obezbijedila oko 65 miliona evra. To je, prema riječima direktora, omogućilo bolje rezultate uprave.

- Mi za prvih pet mjeseci imamo 265 miliona više nego u rekordnoj 2015. godini i to je ono što nas opredjeljuje da budemo bolji, da budemo u ravni sa drugim carinskim i poreskim institucijama u Evropskoj uniji - istakao je DŽakula.

Uprava čeka još odobrenih osam miliona evra. Za DŽakulu, ovo je potvrda da je Uprava prepoznata kao ključna institucija za fiskalnu stabilnost BiH.