latinica  ћирилица
10/06/2019 |  16:36 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Vlada USK uvodi kućni red za migrante

O situaciji sa migrantima i preduzimanju hitnih bezbjedonosnih mjera danas je raspravljala Vlada Unsko-sanskog kantona.

Zbog pogoršane Bezbjednosne i zdravstveno-epidemiološke situacije, sve većeg priliva migranata i izostanka djelovanja institucija viših nivoa vlasti, Vlada USK zadužila je Ministrastvo unutrašnjih poslova i Upravu policije da sa međunarodnim organizacijama utvrde kućni red za migrante smještene u prihvatnim centrima u USK.

Od svih institucija zatraženo je hitno djelovanje. Ministar unutrašnjih poslova kantona Nermin Kljajić sastao se sa predstavnicima mjesnih zajednica u kojima živi oko 15 hiljada stanovnika, a koje su u blizini privremenog prihvatnog centra Bira.

- Od MUP-a Unsko-sanskog Kantona, pored ovih mjera i radnji, da se zajedno shodno potpisanim sporazumima sa ostalim policijskim agencijama tražimo da poduzmu u okviru svojih nadležnosti sve mjere i radnje, odnosno tog redukovanog priliva migranata prema području USK. Od strane Željeznica Federacije zahtijevamo da putem talgo linije prestanu prevoziti ilegalne migrante prema ovom kantonu - izjavio je Mustafa Ružnić, premijer Unsko-Sanskog Kantona.

Mještani kažu da u posljednjih sedam mjeseci trpe torturu od strane migranata, a kuće su im obijane nekoliko puta. Zahtijevaju 24-časovno prisustvo policijske patrole na području gdje se nalazi privremeni prihvatni centar Bira.

Budući da je na području USK više od 5.500 migranata, mnogi od njih koji nisu u prihvatnim centrima biće smješetni na novu lokaciju Vučjak, nekoliko kilometara od Bihaća.

Pojedinosti uvođenja kućnog reda u privremenim prihvatnim centrima i ograničenje kretanja migrantima trebalo bi da budu poznate sutra.