latinica  ћирилица
10/06/2019 |  16:49 ⇒ 19:35 | Autor: RTRS

Dodik: Nikad neću dati saglasnost da vojska bude postavljena između Srpske i Srbije

Reagujući na prijedlog hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da u zaštitu granice od migranata treba uključiti i Oružane snage, predsjedavajući i srpski član Predsjedništva Milorad Dodik je rekao da nikad neće dati saglasnost da vojska bude postavljena na granicu između Republike Srpske i Srbije.

Dodik je rekao i da je na Komšićev zahtjev sazvao posebnu sjednicu Predsjedništava i istakao da od nje nema nikakva očekivanja.

- Savjet ministara koji je trebao da bude rješenje za migrantsku krizu postao je dodatni problem jer nije ništa učinio. Zakazao sam za sutra sjednicu Predsjedništva BiH, ali mislim da će to biti jalova priča koja neće dati nikakav rezultat jer nemamo Savjet ministara koji bi mogao nešto operativno da uradi. Ustavom je predviđeno da je Savjet ministara pomoćni organ Predsjedništva, a mi nemamo nikakav pomoćni organ - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, sjednica treba da pokaže da Komšić brine o nečemu, iako je tu brigu trebao iskazati mnogo ranije.

On je dodao da je Srpska imala politike koje se tiču migrantske krize i predlagala dogovor, ali da se ništa nije dogodilo.

- Јedina logična stvar je da Srpska kaže da ne želimo centre u kojima će oni boraviti i to ostaje naša politika - kaže Dodik.

On je istakao da postoje zahtjevi da snage Fronteksa zauzmu dio granice BiH, ali da se pokazalo da je to moguće samo na granici sa Hrvatskom jer je to nemoguće na granici sa zemljama koje nisu članice EU.