X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
10/06/2019 |  17:23 ⇒ 11/06/2019 | 07:29 | Izvor: SRNA

Sahranjen Spasoje Kovačević

Predsjednik Skupštine Saveza logoraša Republike Srpske i Udruženja logoraša regije Birač Spasoje Kovačević sahranjen je danas na gradskom groblju u Bratuncu.
Sahranjen Spasoje Kovačević - Foto: SRNA
Sahranjen Spasoje KovačevićFoto: SRNA

Sahrani je, osim rodbine i prijatelja, prisustvovao veliki broj građana ovog mjesta, među kojima i nekoliko desetina logoraša iz Srpske, a među njima i nekoliko onih koji su bili zatočeni u zloglasnom logoru "Silos" u Tarčinu kod Hadžića gdje je Kovačević preživio torture i mučenja u periodu od jula 1992. do 28. oktobra 1993. godine, kada je razmijenjen.

Opraštajući se od iznenada preminulog Kovačevića, predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić podsjetio je da je Kovačević jedan od osnivača Saveza, višegodišnji aktivista i borac za saznanje istine o srpskim staradnjima u logorima, te za pravdu, odnosno odgovornost počinilaca zločina nad Srbima u brojnim logorima u posljednjem ratu.

- Kovačevićev optimizam i entuzijazam u borbi za istinom i pravdu može i treba da posluži svima koji se bave pitanjima stradanja i istraga o počinjenim ratnim zločinima - rekao je Dukić, ističući da je Kovačevićeva smrt nenadoknadiv gubitak za logoraše.

Kovačević je preminuo sinoć oko 20.00 časova u 64. godini u Bratuncu, a juče je na izbornoj skupštini ponovo bio izabran za predsjenika Udruženja logoraša regije Birač.

Kovačević je bio zatvoren u logoru "Silos" u Tarčinu kod Hadžića od jula 1992. do 28. oktobra 1993. godine, kada je razmijenjen.

Nakon rata, u egzodusu sarajevskih Srba stigao je u Bratunac, gdje se nastanio i radio u Udruženju logoraša zalažući se za dokazivanje istine o stradanju Srba, podizanje optužnica i procesuiranje počinilaca zločina i torture nad srpskim logorašima, kao i ostvarivanje prava logoraša.

Bio je suprug, otac dvoje djece i djed četvoro unučadi.