latinica  ћирилица
10/06/2019 |  18:35 | Autor: SRNA

Višegrad: Licidersko srce 17. avgusta

Međunarodni dječiji festival folklora Licidersko srce biće održan 17. avgusta u Višegradu, dogovoreno je na današnjem sastanku načelnika opštine Mladena Đurevića i organizatora festivala.
Festival folklora "Licidersko srce", arhiv - Foto: SRNA
Festival folklora "Licidersko srce", arhivFoto: SRNA

Đurević je rekao da će Višegrad i Andrićgrad osmi put biti domaćini festivala.

- Višegrad i Andrićgrad će kao i do sada pokazati svoju volju da ovaj festival opstane u Republici Srpskoj. Bićemo dobri domaćini kao i do sada i ispunićemo sve neophodne uslove kako bi festival protekao u najboljem mogućem redu - naveo je Đurević.

Član Organizacionog odbora Ivana Cvetković istakla je da sa opštinom Višegrad imaju veoma dobru saradnju, te da će više od 1.000 djecr iz 10 zemalja svijeta učestvovati na festivalu.

- Trudimo se da svake godine dovedemo neku novu zemlju, a ove godine će tu biti i djeca iz Italije, Njemačke, Bjelorusije, Moldavije, Kirgistana i Ukrajine - navela je Cvetkovićeva.

Ona je podsjetila da će na dan festivala u Višegradu, ujutru biti organizovana folklorna radionica koja je i poziv svim turistima i Višegrađanima da pogledaju večernji koncert u 19.00 časova.

- Publika će imati priliku da se upozna sa novim igrama i pjesmama, upoznaće se s tradicijom nekih zemalja koje do sada vjerovatno nisu imali prilike da vide, a to je jedna pozitivna energija kojom djeca brišu granice među ljudima i zemljama i prenose duh prijateljstva - rekla je Cvetkovićeva.

Ovogodišnji festival folklora Licidersko srce se organizuje 11. put po redu, a trajaće u periodu od 15. do 19. avgusta. Festival se tradicionalno održava na ulicama Užica, Mokre Gore, Požege, Bajine Bašte, Zlatibora i Višegrada, a tokom festivala oranizuju se i brojne humanitarne akcije i prodaja liciderskih srca.