X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
10/06/2019 |  20:19 ⇒ 20:20 | Izvor: TANЈUG

Ko su potencijalni nasljednici Tereze Mej?

Za nasljednika Tereze Mej na mjestu lidera Konzervativne partije, odnosno premijera Velike Britanije, boriće se 11 kandidata, a jedno od glavnih pitanja za kandidate biće njihov odnos prema Bregzitu, problemu koje je podijelilo stranku i Terezu Mej koštao funkcije, piše BBC.
Tereza Mej (Reuters/Lisi Niesner) - Foto: REUTERS
Tereza Mej (Reuters/Lisi Niesner)Foto: REUTERS

Kandidati koji su osigurali najmanje osam glasova ostalih članova ispuniće uslov za ulazak u trku, a prvi na listi je bivši gradonačelnik Londona i ministar spoljnih poslova Boris Džonson sa 56 glasova kolega koje su ga podržale.

Džonson je izraziti favorit za budućeg premijera, piše Fajnenšal Tajms, dok Dojče Velče navodi da se njegova snažna posvećenost tvrdom Bregzitu smatra problematičnom među Torijevcima. Ovaj 54-godišnjak zaprijetio je da će odbiti da plati ugovorene dugove Velike Britanije prema EU, osim ako se sporazum o povlačenju ne promijeni i izjavio da će Britanija izaći iz EU 31. oktobra “sa ili bez dogovora“.

Bivši ministar obrazovanja i aktuelni ministar za životnu sredinu Majkl Gov, jedna od vodećih figura Bregzita uz Džonsona, obezbijedio je 30 glasova. Za njega FT piše da je isto toliko posvećen izlasku Britanije iz EU koliko i Džonson, ali da ima veći potencijal da ujedini stranku zbog svog stava da Bregzit bez dogovora treba izbjeći.

Bivši ministar zdravstva i aktuelni ministar spoljnih poslova Džeremi Hant ima 29 glasova, a tokom referenduma 2016. godine vodio je kampanju da Britanija ostane u EU. Od tada se, međutim “ponovo rodio“ kao pristalica Bregzita i čak sugerisao da je EU kao Sovjetski Savez, piše BBC, ali FT navodi da je prilikom posjete Sloveniji tu zemlju nazvao “bivšim vazalom SSSR“. Hant smatra da će njegova stranka počiniti “političko samoubistvo“ ako pokuša da dobije Bregzit bez dogovora, piše BBC.

Po broju glasova sljedeći na listi je bivši sekretar Bregzita Dominik Rab sa 21 pristalicom. Rab, sin jevrejskog izbjeglice koji je pobjegao iz nacističke Njemačke, posvećeni je evroskeptik i kritičar dogovora za Bregzit Tereze Mej. Ovaj advokat po obrazovanju bio je javno ismijan 2018. godine kada je rekao da “nije sasvim razumio“ koliko se Velika Britanija oslanja na prelaz Dover-Kale u trgovini, piše FT.

Sadžid Džavid, sin pakistanskog imigranta i vozača autobusa, aktuelni je ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije. On računa na 18 glasova, a prije nego što je ušao u parlament 2010. godine imao je uspješnu bankarsku karijeru. Džavid je glasao za Ostatak na referendumu 2016. godine, ali je od tada pokušao da se iskupi zauzimanjem oštrog stava prema imigraciji. Kontroverzno je ukinuo britansko državljanstvo Šamime Begum, londonskoj tinejdžerki koja je pobjegla da se pridruži ISIS-u u Siriji, ali je potom zatražila da se vrati u Veliku Britaniju, piše FT.

Aktuelni ministar zdravlja Met Henok, koji je sa 40 godina najmlađi član kabineta računa na 13 glasova. On je vodio kampanju za Ostanak tokom referenduma, a sada tvrdi Bregzit bez dogovora nije opcija, odnosno da treba izabrati između između izlaska sa dogovorom i ostanka, piše BBC.

Poslanik Mark Harper je za sada obezbijedio šest glasova, priznaje da je “autsajder“ u trci za mjesto premijera, ali da mu to daje “najjači borbeni duh“. On je 2016. godine glasao za ostanak, ali sada tvrdi da želi da Velika Britanija napusti EU uz dogovor, iako kaže i da izlazak bez dogovora ostaje opcija, navodi britasnka agencija.

Bivša televizijska voditeljka i ministarka za rad Ester Mekvej, koja računa na pet glasova, izjavila je da će ako postane premijerka osigurati izlazak Britanije iz EU 31. oktobra sa ili bez dogovora, piše BBC, dok se sekretar za međunarodni razvoj Rori Stjuart, takođe sa pet glasova, izrazito protivi Bregzitu bez dogovora, prenosi Dojče vele.

Konačno, poslanici Sem Gajmah i Andrea Lisom imaju po tri glasa. Gajmah, koji je djetinjstvo proveo u Gani, zalaže se za novi referendum na kojem bi, prema BBC, glasao za ostanak Britanije u EU, dok Lisom želi da se Bregzit dogodi 31. oktobra.

Kandidatima koji uđu u trku biće potrebno najmanje 17 glasova da prođu u drugi krug, u kojem će oni koji osvoje podršku manje od 33 kolege biti eliminisani. Proces glasanja se dalje nastavlja dok ne ostanu samo dva kandidata između koji se bira sljedeći premijer Velike Britanije.

Lista kandidata, inače, zaključena je danas.