latinica  ћирилица
11/06/2019 |  07:25 ⇒ 13:00 | Autor: RTRS

Hitna sjednica Predsjedništva BiH zbog migrantske krize

Zbog migrantske krize danas će biti održana hitna sjednica Predsjedništva BiH.
Predsjedništvo BiH - Foto: RTRS
Predsjedništvo BiHFoto: RTRS

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da niko neće postaviti vojsku na granici između Republike Srpske i Srbije kako bi bio spriječen ulazak migranata.

Dodik je rekao da je već održana sjednica posvećena tom problemu, na kojoj je zaključeno da treba da bude sačinjen cjelovit plan i dat zadatak Savjetu ministara da to učini, ali ništa nije urađeno. 

- Savjet ministara, koji je trebalo da bude rješenje za migrantsku krizu postao je dodatni problem, jer nije ništa učinio. Zakazao sam sjednicu Predsjedništva BiH, ali mislim da će to biti jalova priča koja neće dati nikakav rezultat, jer nemamo Savjet ministara koji bi mogao nešto operativno da uradi. Ustavom je predviđeno da je Savjet ministara pomoćni organ Predsjedništva, a mi nemamo nikakav pomoćni organ - rekao je Dodik

Istakao je da postoje zahtjevi da snage Fronteksa zauzmu dio granice BiH, ali da se pokazalo da je to moguće samo na granici sa Hrvatskom, jer je to nemoguće na granici sa zemljama koje nisu članice EU. 

Hrvatske vlasti su na graničnom prelazu Maljevac prema BiH postavile ogradu, a temelji za postavljanje ograde napravljeni su i na graničnim prelazima Gejkovac i Pašin Potok.