X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
11/06/2019 |  08:15 ⇒ 12:33 | Izvor: RTRS

Zahtjev MUP-u da omoguće nesmetano obavljanje vjerskih obreda (FOTO)

Srpska pravoslavna crkva, Crkvena opština Banjaluka, Saborni hram Hrista Spasitelja uputio je zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske u kojem mole da im se obezbijedi nesmetano korištenje porte hrama za vjerska i druga društvena događanja u organizaciji Crkve.

Načelnik Policijske uprave Banjaluka Miloš Brkić potvrdio je da je MUP-u upućen dopis u kojem je navedeno da određena lica iz grupe "Pravda za Davida" svojim okupljanjem ometaju određene vjerske obrede ispred hrama Hrista Spasitelja.

Srna je u posjedu dokumenta koji objašnjava postupanje policije, koja je reagovala u skladu sa ovim zahtjevom.

Dopis SPC Banjaluka

- Obavještavamo Vas da se u porti hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci već duži vremenski period organizuju okupljanja određene grupe lica koja se u javnosti predstavlja pod imenom "Pravda za Davida". Povodom pomenutog okupljanja dobijamo pritužbe naših parohijana i brojnih građana u vezi ponašanja i postupanja istih. Ta negodovanja su znatno učestalija u posljednje vrijeme, preciznije od početka okupljanja maturanata, koja redovno prati prisustvo većeg broja lica - navedeno je u dokumentu upućenom MUP-u Republike Srpske.

Dalje se navodi da su oni imali neprijatnosti sa pomenutom grupom i da su ova lica ometala bogosluženja.

- Pored navedenog, mi smo takođe imali određenih neprijatnosti sa pomenutom grupom. Ono što je najznačajnije da istaknemo je slučaj koji se dogodio na Veliki petak, kada su ova lica prilikom ophoda oko hrama, litije i bogosluženja na osveštanom prostoru porte neprimjereno se ponašala, podizali ruke sa skupljenom pesnicom i tamo ometali sam poredak bogosluženja - navode iz Crkve.

Dodaju da od prvog okupljanja u porti, zaposleni pri hramu pokušavaju da ostvare bilo kakav kontakt i upoznaju grupu sa pravilima ponašanja i ophođenja na prostoru porte hrama.

- Pored ignorantskog odnosa prema instituciji u čijem dvorištu se grupa okuplja i uprkos čestom stavljaju u negativan kontekst Crkvu, nikada nismo uticali na okupljanja pomenutih lica. Nismo to činili ni kada su ova lica izlazila iz okvira primjernog ponašanja, s obzirom na mjesto, vrijeme i uslovu u kojima se nalaze. Čak i kada su ova okupljanja proizvela materijalnu štetu u porti hrama, nismo ništa preduzimali, iako je oštećen određen broj stubova i segmenata ograde, koji smo uspjeli popraviti. Tragovi paljenja svijeća na pločniku porte su nerješiv problem. Sve vrijeme i pored toga što im je pristp omogućen, imenovani, ne pale svijeće na mjestu predviđenom, niti dolaze u hram u vrijeme kada je dostupan svim vjernicima - navodi se u pismo.

Iz Hrama Hrista Spasitelja kažu da ova okupljanja nemaju ništa sa vjerskim sadržajem ovog prostora i apeluju na MUP Srpske da obezbijedi nesmetano korišćenje porte hrama za vjerske i društvene događaje u organizaciji Crkve.

- Ova okupljanja nemaju ništa sa vjerskim sadržajem ovog prostora. Molimo, da nam obezbijedite nesmetano korišćenje porte hrama za vjerska i druga društvena događanja u organizaciji Crkve , koja će se u predstojećem perodu češće dešavati, od kojih je prvi hramovna i slava grada - Spasovdan, te ostala vjerska okupljanja prema utvrđenom godišnjem planu aktivnosti - navodi se u dokumentu.