X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
11/06/2019 |  09:25 ⇒ 12:09 | Izvor: SRNA

Štrajk u Željeznicama nije dobar put

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić smatra potpuno neopravdanim štrajk upozorenja koji su krajem prošle sedmice organizovali pojedini predstavnici sindikalnih organizacija koje djeluju pri Željeznicama Republike Srpske i uvjeren je da neki sindikalni lideri više gledaju svoje interese i pozicije, nego radnike koje zastupaju.
Neđo Trninić - Foto: RTRS
Neđo TrninićFoto: RTRS

On je naglasio da je iznenađen i razočaran stavovima nekih lidera sindikata zbog toga što je bilo dogovoreno da radnici dobiju stimulacije na plate, te istakao da je kontraproduktivno njemu postavljati uslovi i ucijene.

- Sa upravom Željeznica ćemo sprovesti što smo i dogovorili o stimulaciji na plate, a predstavnici sindikata imaju pravo da na svoj način vode borbu. Štrajk svakako nije dobar put i ne znam kuda vodi - istakao je Trninić za današnji Glas Srpske.

Trninić je naglasio da se problem poslovanja Željeznica Republike Srpske dugoročno može riješiti procesom restrukturisanja, koje već ide veoma dobro, a, kako je dodao, prema ocjeni Svjetske banke to je čak jedno od najuspješnijih restrukturisanja koje su vodili.

Govoreći o planovima kada je riječ o smanjenju broja radnika, Trninić je naglasio da na taj način može doći do disbalansa na pojedinim mjestima, ističući da je planirano i da se to u potpunosti ispunjava - da nijedan radnik ne smije ostati nezbrinut.

Prema njegovim riječima, u Željeznicama Republike Srpske je već manje 640 radnika, a nijedan nije ostao nezbrinut - svi su ili penzionisani, otišli uz otpremninu ili na lični zahtjev, navodeći da se stalno prati situacija.

Govoreći i mogućnosti uvođenja avionske linije između Republike Srpske i Rusije, Trninić je naveo da bi to imalo ogroman značaj za Srpsku.

- Potpuno smo promijenili pristup razvoju Aerodroma Srpske, što je već vidljivo jer smo udesetrostručili broj putnika. Cilj nam je da i dalje napredujemo, a za to su nam, naravno, potrebne nove linije. U tom pogledu je razgovarano, između ostalog i sa kompanijama iz Rusije koje su iskazale interesovanje, ali je sve još u fazi pregovora - naveo je Trninić.