latinica  ћирилица
11/06/2019 |  09:42 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

NSRS razmotrila Informaciju o bezbjednosti; Nastavak zasjedanja o podsticajima u privredi

Narodna skupština Republike Srpske sutra će nastaviti petu redovnu sjednicu razmatranjem Prijedloga zakona o podsticajima u privredi Srpske. Danas je razmotrena Informacija o stanju bezbjednosti u Republici Srpskoj u 2018. godini i prva četiri mjeseca 2019. godine.

Tok današnje rasprave:

19.30 - Poslanik Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske Maksim Skoko smatra da će usvajanjem Prijedloga zakona o podsticajima u privredi biti stvoreni uslovi za povećanje plata u privredi.

18.40 - Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je danas da je cilj Prijedloga zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske stvaranje povoljnijih uslova za povećanje plata zaposlenih u realnom sektoru, priliv investicija, te privredni rast i zapošljavanje.

Predstavnik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić naglasio je da je navedeno zakonsko rješenje dobra pomoć poslodavcima da riješe dio problema, što bi trebalo da dovede do povećanja plata.

17.50 - Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske raspravljaju o Prijedlogu zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske - po hitnom postupku.

17.45 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je na zatvorenom dijelu sjednice informaciju o bezbjednosti u Srpskoj u 2018. godini i prva četiri mjeseca ove godine, u kojoj se navodi da je MUP sve zadatke realizovao profesionalno i korektno, u interesu bezbjednosti građana i njihove imovine, uprkos ogromnom pritisku i napadu određenih grupa i pojedinaca.

17.30 - Dio sjednice Narodne skupštine Republike Srpske koji je zatvoren za javnost o informaciji o stanju bezbjednosti u Srpskoj u 2018. godini i prva četiri mjeseca ove godine nastavljen je nakon redovne pauze završnom riječju ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača.

15.20 - Dio sjednice Narodne skupštine Republike Srpske koji je zatvoren za javnost i u okviru kojeg se razmatra informacija o stanju bezbjednosti u Srpskoj u 2018. godini i prva četiri mjeseca ove godine biće nastavljen nakon redovne skupštinske pauze završnom riječju ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača o toj tački dnevnog reda.

Nakon informacije o stanju bezbjednosti u Srpskoj u 2018. godini i prva četiri mjeseca ove godine, u kojoj se navodi da je MUP Srpske sve poslove i zadatke realizovao profesionalno i korektno, u interesu bezbjednosti građana i njihove imovine uprkos ogromnom pritisku i napadu određenih grupa i pojedinaca, poslanici bi trebalo da razmatraju Prijedlog zakona o podsticajima u privredi - po hitnom postupku.

Cilj ovog prijedloga je obezbjeđivanje uslova za sprovođenje sveobuhvatne reforme poslovnog okruženja, te stvaranja povoljnijih uslova za povećanje plata zaposlenih u realnom sektoru.

11.50 - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović rekao je da je do 30. juna produžen rok za prijavu boračkih kategorija za rješavanje stambenog pitanja.

- Vlada Republike Srpske opredijelila se da nastavi program zbrinjavanja boračkih kategorija i zato smo produžili rok za prijavu - rekao je Milunović.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić naglasio je da će Vlada Srpske uložiti dodatna sredstva za održavanje kanala i produbljivanje korita rijeka, da bi bile spriječene poplave.

On je pozvao predstavnike lokalnih zajednica da pripreme projekte značajne za održavanje kanala i nasipa.

11.10 - Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač rekao je da podržava donošenje zakonskog rješenja koje će ovdašnjim policajcima pri odlasku u penziju obezbijediti bolje uslove.

Lukač je naveo da će to biti predmet razgovora u Vladi, priznavši da su uslovi za odlazak u penziju policajaca mnogo nepovoljniji nego u Federaciji BiH.

- Nadam se da će razgovori sa sindikatom i Vladom omogućiti policajcima da imaju povoljnije uslove pri odlasku u penziju, a posebno oni koji su u proteklom ratu učestvovali u odbrani Srpske. Nadam se će to budžet moći da podrži - rekao je Lukač, odgovarajući na poslanička pitanja tokom skupštinske tačke Aktuelni čas.

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić istakao je da je u prethodnom periodu rađeno na revitalizaciji Fabrike motora specijalne namjene sa Pala, ali da je ta firma, nažalost, izgubila stratešku poziciju koju je ranije imala u oblasti namjenske industrije.

- Dio opreme može poslužiti za metalsku proizvodnju, ali problem je što nije pronađen strateški partner - rekao je Đokić.

Kada je riječ o neisplaćivanju naknada Srpskoj i njenim opštinama za potopljeno zemljište, Đokić je naveo da se sa Vladom Srbije nastoji riješiti to pitanje.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić istakao je da je Vlada Srpske reagovala kada je riječ o rješavanju problema firme HPK Draksenić kod Kozarske Dubice.

- Ova firma je došla u problem zbog poremećaja na globalnom tržištu šećera. Uradili smo reprogram obaveza te firme, uplatitili 300.000 KM i dogovorili sa institucijama iz Srbije da se obezbijedi dovoljno kukuruza da bi to preduzeće moglo da radi. Nadam se da će problemi biti prevaziđeni - rekao je Pašalić odgovarajući na pitanja poslanika opozicije da u toj firmi bez posla ostaje 170 radnika.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić navela je da resorno ministarstvo u okviru svojih nadležnosti ulaže napore da se riješi problem zagađenja zemljišta otrovnim piralenom u Poslovnoj zoni firme Incel kod Banjaluke.

- Zona Incel je mjesto koje treba posebno opservirati - rekla je Golićeva i dodala da treba raditi na tome da se zagađeno zemljište dovede u pređašnje stanje, iako je to kompleksno pitanje.

Kada je riječ o plutajućem i kabastom otpadu u rijeci Vrbas i na području Hidroelektrane Bočac, Golićeva je naglasila da je rješavanje tog problema jedno od prioriteta, te da je to zajednički problem oba entiteta.

- Upravo se održava sastanak u HE Bočac na kome su sve zainteresovane strane, stručnjaci za pitanje voda, ekologiju, inspekcijski organi. Oni se bave analizom tog pitanja. Otpad dolazi u Bočac dolazi iz Donjeg Vakufa i treba izgraditi mrežu da se on prikupi. A, kada je riječ o žutoj mrlji koja se nedavno pojavila i uznemirila građane, analize relevatnih institucija su utvrdile da je voda za piće u Banjaluci ispravna - navela je Golićeva.

11.03 - Šef Kluba poslanika PDP-a Perica Bundalo rekao je novinarima da za javnost ne bi trebalo da bude zatvoren dio sjednice na kojem će biti razmatrana informacija o stanju bezbjednosti u Srpskoj u 2018. godini i prva četiri mjeseca ove godine, zato što je ovaj dokument MUP zvanično objavilo.

- Informacija je već objavljena i zato nema razloga da dio sjednice bude zatvoren za javnost. Samim tim okolnosti su promijenjene, iako je PDP ranije bio mišljenja da bi sjednica trebalo da bude zatvorena za javnost - rekao je on.

................................................................................................................................

Na predloženom dnevnom redu je i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske - po hitnom postupku i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o bankama Republike Srpske - po hitnom postupku.

Narodna skupština bi trebalo da razmatra i Prijedlog zakona o socijalnom stanovanju Republike Srpske.