X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
11/06/2019 |  10:37 ⇒ 12:18 | Izvor: SRNA

Rajčević u Ankari o radu institucija u eri digitalne ekonomije (FOTO)

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da je cilj konferencije "Izgradnja efektivnih, odgovornih i inkluzivnih institucija", koja je danas počela u Ankari, razmjena iskustava država Evrope i centralne Azije u procesu transformacije načina upravljanja, odnosno rad državnih institucija u dinamičnom tehnološkom okruženju.
Srđan Rajčević (@mnrvoid_rs) - Foto: Twitter
Srđan Rajčević (@mnrvoid_rs)Foto: Twitter

- Problemi sa kojima se suočavaju svi državni organi u ovom dijelu svijeta su vezani za sporo prilagođavanje potrebama građana i privrede u eri digitalne ekonomije. Danas i sutra ćemo imati priliku da čujemo neke od eksperata koji će govoriti o svojim iskustvima u radu sa vladama, ministarstvima i drugim javnim organima u Evropi i centralnoj Aziji - rekao je Rajčević, koji učestvuje na konferenciji.

Dvodnevni skup u Ankari okupio je više od 450 naučnika, vladinih zvaničnika, predstavnika međunarodnih razvojnih projekata, privatnog sektora i civilnog društva iz Evrope i srednje Azije, saopšteno je iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske.

Za Republiku Srpsku je posebno zanimljiv poslijepodnevni panel "Očekivanja od Gav teka" na kojem će biti riječi o tome kako vlade koriste tehnologije da bi se suočile sa izazovima u oblastima koje utiču na populaciju, kao što su negativni demografski i migracioni trendovi, zdravstvena zaštita, energetika, transport i upravljanje otpadom.

- U okviru bilateralnih sastanaka nastojaću da predstavim komparativne prednosti Srpske u smislu ulaganja u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, te upoznati sagovornike o našim ambicioznim planovima i aktivnostima koji su vezani ne samo za digitalizaciju uprave nego i razvoj novih tehnologija i kojima se te prednosti mogu efikasno koristiti, kao što su kripto tehnologije - naveo je Rajčević.

Regionalnu konferencija o upravljanju na prostoru Evrope i centralne Azije organizuje Svjetska banka u saradnji sa kabinetom predsjednika Turske, Evropskom komisijom, Vladom Velike Britanije, UN i Sigmom.