latinica  ћирилица
11/06/2019 |  11:26 ⇒ 11:33 | Autor: RTRS

Prijedor: U maju registrovan 101 migrant

U maju je na području Policijske uprave Prijedor registrovan 101 migrant, a u istom mjesecu prošle godine 15, rekao je načelnik ove uprave Sretoja Vujanović.
Načelnik PU Prijedor Sretoja Vujanović sa saradnicima - Foto: SRNA
Načelnik PU Prijedor Sretoja Vujanović sa saradnicimaFoto: SRNA

- Najviše migranata - 51 registrovan je na području Kozarske Dubice. Ovaj rast prati trend koji imamo od početka godine i nije maj posebno karakterističan za ovu problematiku. Bila su dva pokušaja krijumčarenja ljudi i otkrivena su dva počinioca iz Federacije BiH - rekao je Vujanović na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović rekao je da je u maju zabilježeno 80 krivičnih djela ili za 22 odsto više nego lani u istom periodu, pri čemu 66 iz opšteg kriminaliteta, sedam iz privrednog, četiri iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, a zbog zloupotrebe droge tri.

- Od 33 krivična djela po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno je 25. Podnesena su 73 izvještaja tužilaštvu protiv 77 lica, među kojima je jedan maloljetnik. Rasvijetljenost po nepoznatom izvršiocu je 73,5 odsto, a ukupna 88,9 odsto - rekao je Mikanović.

On je dodao da su u maju bila i dva razbojništva koja su riješena u vrlo kratkom roku, pri čemu ovih krivičnih djela nije bilo u prva četiri mjeseca.

Načelnik Sektora policije Mario Milašin rekao je da su zabilježeno 34 narušavanja javnog reda i mira ili šest više nego lani, 38 prekrašaja ili pet manje nego lani, dodavši da je povećan broj zabilježenih prekršaja koje uočavaju policijski službenici kao što su prosjačenje i nepropisno služenje alkohola.

Prema njegovim riječima, u oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirana su 2.144 prekršaja ili za 42 više nego lani, kao i 63 saobraćajne nezgode, što je za dvije manje nego lani.

- Nije bilo saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima, a lani su bile dvije sa dva smrtno stradala lica. Smanjen je broj saobraćajnih nezgoda sa teško povrijeđenim licima za 75 odsto i sa materijalnom štetom za dva odsto, a povećan broj sa lakšim povredama za četiri - naveo je Milašin.

On je dodao da je iz saobraćaja isključeno 59 vozila ili za četiri odsto više nego lani, te 233 vozača ili za dva odsto više nego lani.