latinica  ћирилица
11/06/2019 |  11:27 ⇒ 12:35 | Autor: RTRS

Šamac: Koncert Centra tradicionalne ruske kulture "Istoki" iz Podoljska

Centar tradicionalne ruske kulture "Istoki" iz Podoljska kod Moskve predstavio je na koncertu u Šamcu kulturu, tradiciju i običaje Podmoskovlja. Održano je i istorijsko predavanje o srpsko-ruskom prijateljstvu.

Ruski i srpski narod vezuju staroslovenski jezik i pravoslavno hrišćanstvo, a kulturološke i vjerske veze dva naroda uspostavljene su u vrijeme srednjovijekovne Srbije i Rusije.

Te veze i prijateljstvo jačali su kroz vijekove, da bi u naše vrijeme saradnja bila uspostavljena i na nivoima međunarodne trgovine, privrede, energetike.

- Naši korijeni su jako slični, odnosi srpskog i ruskog naroda su vijekovima bili jako dobri. Mi to njegujemo i evo došli smo u Republiku Srpsku da poštujemo, da zbližimo i da produžimo naše odnose - istakla je Elena Besonova Vladimirova, direktorka Centra tradicionalne ruske kulture Podoljsk.

- Kada smo došli u Srbiju a i Srpsku, jako nam se svidjela priroda, a ne samo priroda nego i narod koji je jako gostoljubiv. Јako lijepo se osjećam ovdje - kaže Ivan Advenko iz folklornog ansambla "Istoki" Podoljsk.

Kulturno- umjetničko društvo "Šamac" bilo je promoter srpske tradicije, kulture i običaja u Rusiji, a prijateljstvo koje je započelo prije devet godina sa Centrom tradicionalne ruske kulture "Istoki" iz Podoljska otvara mogućnost saradnje, ali i kulturne i privredne razmjene Šamca i Moskve.

- Naše prijateljstvo datira iz 2010. a danas imamo ponovo zvaničan poziv koji je dobio na težini s tim što je pozvano i rukovodstvo opštine Šamac da zajedno s nama bude gost u Poadoljsku i u  Moskvi i da se pokuša napraviti jedna priča koja se zove bratimljenje jedne mega velike prestonice kao što je Moskva i našeg Šamca - naglasio je Mladen Radović, predsjednik KUD "Šamac".

Na koncertu srpsko - ruskog prijateljstva folklorni ansambl "Istoki" predstavio je djelić podmoskovske narodne tradicije i običaja, ruske muzike i plesa.

Nastupili su i članovi KUD-a "Šamac", hora "Heruvimi" i Škole tradicionalnog pjevana Јovane Sekulić.