latinica  ћирилица
11/06/2019 |  12:03 ⇒ 12:17 | Autor: RTRS

Јukićeva odgovorila Komšiću: Bio dekoncentrisan

Potpredsjednica VSTS BiH Ružica Јukić odgovorila je hrvatskom članu Predsjedništva Željku Komšiću koji je reagovao nakon njenog pisma članovima Predsjedništva BiH.
Ružica Јukić (foto: ba.n1info.com) -
Ružica Јukić (foto: ba.n1info.com)

Odgovor Ružice Јukić prenosimo u cijelosti:

Član Predsjedništava BiH, gospodin Komšić je vjerojatno bio dekoncentrisan dok je čitao moje obraćanje Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

U njemu se nije tražilo njegovo mišljenje da li mi u VSTS BiH imamo podršku "građana" i stranih građana u BiH, nego je bila informacija da visoke pravosudne funkcionere države BiH privode stranci u svoje ambasade u tzv. gumene i staklene sobe, gdje ih pod specijalnim tretmanom upućuju što treba da rade, od tog koga birati, koga osuditi i slično.

Tu je bila bit moje informacije.

A ne da se informišem, baš kod gospodina Komšića, o legalnosti podrške. Bilo bi neumjesno s moje strane i cinično da sa baš njemu obratim i tražim mišljenje o podršci naroda, vjerskih zajednica i slično. On je postao simbol neprincipijelne podrške za funkciju koju obavlja.

Mene je birala struka koja zna šta su zakoni i zakonska procedura.

Očekivala sam od jednog najglasnijeg medijskog patriote da pokaže interesovanje i zatraži istragu o tome da se u strane ambasade privode nosioci pravosudnih funkcija, države na čijem je on čelu, iako sa upitnim legitimitetom.

Računala sam na njegov patriotizam. Iz ovoga obraćanja gospodina Komšića se da zaključiti da on podržava da državi, u kojoj je on na čelu, strane ambasade diktiraju kadrovsku politiku i same presude.

To sramotno miješanje i ponižavanje države u kojoj su ambasade samo gosti, bila je javna tajna do sada. Ovo sa sobama gumenim i staklenim je samo krunski dokaz, dokle je to daleko otišlo.

Naravno da od vlasnika tih soba ne očekujem podršku.

Ali moje je da upoznam sa tom istinom Predsjedništvo BiH, jer je jedino za sada tijelo koje je u funkciji nakon izbora.

Upoznata će biti i Evropska komisija.

Izbjegavam za sad uporno strane medije, da im dam intervju i pojasnim sve te procese.

Poštujem funkciju koju obavljam i poštujući funkciju članova Predsjedništva BiH sam se i obratila njima. Očigledno je da član Predsjedništva i ja nemamo isti pogled na suverenitet države čiji smo nosioci funkcija. On odobrava gumene i staklene sobe, ja ne. Možda bi u tom vazalskom mentalitetu odobrio sutra da nas strane ambasade odvode u svoje države na ispiranje mozga i vraćanje da radimo u njihovom interesu.

Znači, još jednom gospodine Komšiću, vodeći medijski patrioto - privode Vam nosioce pravosudne funkcije u ambasade i daju im naloge kako da postupaju i Vi prešućujete to i skrećete na temu podrške "građana".

Ako je nemam od onih, što ih je ministar Mektić skupio pred VSTS, ja sam ponosna.

Taj igrokaz je stvarno izblamiran do maksimuma. Osoba koja treba biti u zatvoru, radi pokušaja podmićivanja predvodi "građane" u borbi za pošteno pravosuđe.

To je bit mog obraćanja. Na Vama je da poštujete funkciju koju obavljate kako mislite da treba. Ako ste za taj model, recite javno da je nezavisno pravosuđe ono koje se vodi iz gumenih i staklenih soba pojedinih ambasada.

Јa to smatram krajnje ponižavajućim, kako po te osobe, po njihove funkcije i konačno po samu državu BiH, navodi se u odgovoru Ružice Јukić.