latinica  ћирилица
11/06/2019 |  12:56 | Autor: SRNA

Zahtjev za hitnu sjednicu Predstavničkog doma

Poslanici parlamenta BiH, njih 14, podnijeli su danas zahtjev za sazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma o situaciji u pravosuđu - obavezama iz preporuka Evropske komisije, te informaciji Savjeta ministara u tehničkom mandatu o upravljanju masovnim prilivom migranata u BiH, kao i bezbjednosnoj i humanitarnoj situaciji na području Unsko-sanskog kantona.
Predstavnički dom BiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom BiHFoto: RTRS

U zahtjevu poslanika navedeno je da se u mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU poseban segment preporuka odnosi na reforme u pravosuđu.

Potpisnici ističu da pravosuđe treba da bude politički nezavisno, ali ne i nedodirljivo.

- Nikakva blokada rada parlamenta, bez obzira na razlog, ne smije biti prepreka da bude sazvana hitna sjednica na kojoj će biti jasno da ni među političarima, isto kao ni među nosiocima pravosudnih funkcija, nisu svi isti. Najviše zakonodavno tijelo ima pravo, ali i obavezu da raspravlja o ovom, za društvo, veoma važnom pitanju, te donese odgovarajuće zaključke - navedeno je u obrazloženju zahtjeva.

U zahtjevu se dodaje da je nedavni slučaj u vezi sa predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milanom Tegeltijom samo jedan od povoda za sazivanje hitne sjednice.

- Brojni su primjeri neefikasnosti, pogodovanja, politički usmjerenih procesa i drugih nepravilnosti koji su povjerenje u pravosuđe sveli na najniži nivo - piše u obrazloženju zahtjeva, koji je potpisalo 14 poslanika u ovom domu.

Saša Magazinović iz SDP-a, jedan od potpisnika zahtjeva, rekao je da su problemi u funkcionisanju pravosudnih institucija u BiH poprimili i pažnju međunarodne zajednice, prenosi TV N1.

U zahtjevu je navedeno da je u BiH i dalje povećan priliv migranata, što je posebno vidljivo u prvim mjesecima ove godine, sa tendencijom izrazitog porasta u narednom periodu.

- Ruta kretanja migranata kroz BiH u najvećoj mjeri završava u Unsko-sanskom kantonu, u Bihaću i Velikoj Kladuši, gdje su formirani privremeni prihvatni centri. Sve češći obračuni migranata i drugi oblici narušavanja bezbjednosne situacije zahtijevaju hitno reagovanje institucija, a parlament BiH ima obavezu da, u skladu sa ovlaštenjima, raspravlja o ovom pitanju i doprinese konkretnom djelovanju institucija na nivou BiH - napominje se u zahtjevu.

Zahtjev su potpisali i poslanici Nermin Nikšić, Branislav Borenović, Dragan Mektić, Јasmin Emrić, Nada Mladina, Damir Arnaut, Predrag Kojović, Edita Đapo, Enver Bijedić, Mira Pekić, Mirsad Kukić, Aida Baručija i Mirjana Marinković Lepić.