X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
11/06/2019 |  14:10 | Izvor: SRNA

Džaferović: Oružane snage kao moguća ispomoć Graničnoj policiji

Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović izjavio je danas u Sarajevu da bi eventualna upotreba Oružanih snaga na zaštiti granica BiH bila ispomoć Graničnoj policiji.
Šefik Džaferović - Foto: SRNA
Šefik DžaferovićFoto: SRNA

On je nakon hitne sjednice Predsjedništva BiH rekao novinarima da je predložio da se teret migrantske krize ravnomjerno rasporedi na teritoriju cijele BiH.

Džaferović kaže da nije podržao zaključak koji je predložio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, čiji se sadržaj odnosi na kooridinisanje aktivnosti entitetskih struktura i Granične policije na zaštiti granice.

- Nisam to podržao zbog određenih formulacija. Nadam se da ćemo do naredne sjednice naći neko rješenje - rekao je Džaferović.

On smatra da BiH mora putem nadležnih agencija da zaštiti granicu od ilegalnih ulazaka migranata.

- Teret se mora rasporediti na cijelu BiH. Nije u redu da teret podnose dva ili tri kantona, sa posebnim naglaskom na Unsko-sanski kanton. Predložio sam da se migranti rasporede po cijeloj BiH, ali Dodik je rekao da je protiv toga i da to ne želi - rekao je bošnjački član Predsjedništva BiH.

Džaferović je dodao da se prema migrantima treba odnositi humano, ali da i oni moraju da poštuju zakone BiH.

Na pitanje da li bi eventualni angažman Oružanih snaga BiH na zaštiti granica bio zakonit, Džaferović je ocijenio da je taj prijedlog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića bio u skladu sa zakonom.

Džaferović smatra da je za BiH veoma važan sporazum sa Evropskom službom za zaštitu spoljnih granica /Fronteks/, dodavši da se nada da će to prihvatiti i Dodik na nekoj od narednih sjednica.

- Problem migranata nije problem BiH, već EU - kaže Džaferović.