latinica  ћирилица
11/06/2019 |  14:18 ⇒ 17:14 | Autor: SRNA

Gradonačelnik Bihaća o migrantima: Pregaženi smo i prepušteni sami sebi

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić rekao je da Savjet ministara u tehničkom mandatu, Ministarstvo bezbjednosti, Služba za poslove sa strancima i Granična policija ne rade svoj posao, kao i da se svuda u svijetu problemom migrantske krize bavi država, a u BiH samo gradovi Bihać i Velika Kladuša.
Šuhret Fazlić (Foto: Index.ba) -
Šuhret Fazlić (Foto: Index.ba)

Prema njegovim riječima, Bišćani su do sada pomagali migrantima, ali je došlo do "kontinuiranog ubijanja ovog grada i Velike Kladuše, kao i Unsko-sanskog kantona".

- Dočekali smo da budemo bukvalno pregaženi u Bihaću i da iz očaja sprovodimo mjere, jer ne znamo šta više možemo uraditi. Mi smo ovdje izdani, prepušteni sami sebi. Bišćani se već skoro dvije godine nose sa tim i do sada nije bilo problema. Nikoga nismo istjerali, hranili smo ih, pružali im njegu, prvi smo to uradili - rekao je Fazlić za TV N1.

On je naveo da migrante "pohvataju u Hrvatskoj i umorne, gladne i isrcpljene odvedu u šumu", i oni tako očajni dođu u Bihać, gdje su počeli da prave probleme, zbog čega je, kako ističe, kućni red neophodna mjera.

- To znači da ne mogu da hodaju kuda hoće i da rade šta hoće - dodao je Fazlić.

Vlada Unsko-sanskog kantona traži uvođenje kućnog reda i da prestane prevoženje migranata u Bihać.