latinica  ћирилица
11/06/2019 |  15:14 | Autor: SRNA

Nikšić: Moguć ostanak vlasti u tehničkom mandatu na nivou BiH i FBiH

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nermin Nikšić izjavio je danas u Mostaru da bi vlast u tehničkom mandatu mogla ostati na nivou BiH i na nivou Federacije BiH.

- Umjesto da tražimo rješenje za Mostar, izgleda da bi FBiH i BiH mogle postati Mostar. Ustvari, da bi vrlo moguće mogli imati Vladu u tehničkom mandatu u FBiH u naredne četiri godine jer smo zemlja u kojoj ne postoji institut vanrednih izbora - rekao je Nikšić novinarima na regionalnoj konferenciji "Budućnost izbora u BiH: Kako do slobodnih i poštenih izbora u BiH - Ključni prioriteti za unapređenje izbornog zakonodavstva BiH?".

Poslanik SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH Edin Mušić izjavio je da je Mostar jedinstven slučaj u svijetu, gdje izbori nisu održanu od 2008. godine.

On je napomenuo da je situacija složenija nego što izgleda i da je Mostar od Vašingtona, preko Dejtona imao "specifičnu težinu".

- Ustavni sud je problematizovao odluku koju je OHR nametnuo. Nisu se dala nikakva rješenja kako da se to riješi. Ostavljeno je parlamentarnim strankama koje imaju različite pristupe da se to riješi i zbog tog se skoro deceniju čeka dogovor - naveo je Mušić.

On je naveo da je SDA spremna da sutra uđe u proces izbora u gradu Mostaru, ali uz preduslov da se nađu rješenja za Izborni zakon i za Statut ovog grada.

Delegat u Domu naroda parlamenta BiH Bariša Čolak /HDZ BiH/ izjavio je da se do izmjena Izbornog zakona može doći vrlo lako, ako postoji politička volja.

On je podsjetio da su stranke HNS-a BiH još u aprilu 2017. godine uputile prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je u paketu rješavao izbore za grad Mostar, za Dom naroda, te Predsjedništvo BiH, a koji nije prošao.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud je rekao da je taj prijedlog u skladu sa Ustavom BiH, te je prošao u Domu naroda, ali ne i u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

- Moramo poštovati ono što je Ustavni sud rekao. Imamo nekoliko nesprovedenih odluka Ustavnog suda kada je riječ o Izbornom zakonu u BiH, a to je odluka za grad Mostar, o slučaju Ljubić, te o konstitutivnosti naroda. Treba sprovesti i odluke Evropskog suda, ali je prioritet Ustavni sud BiH - rekao je Čolak.

Dario Јovanović, direktor projekta Koalicije "Pod lupom", u čijoj je organizaciji danas u Mostaru održana regionalna konferencija, izjavio je da je budućnost izbora u BiH krajnje neizvijesna.

- Dovodimo u pitanje rezultate svih budućih izbora, posebno opštih, ukoliko, prije svega, ne omogućimo svim građanima jednako pasivno i aktivno biračko pravo - rekao je Јovanović.