X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
11/06/2019 |  15:29 ⇒ 17:06 | Izvor: RTRS

Bijeljina: Stanovi u prosjeku skuplji za oko 10 odsto

Cijene novih stanova u Bijeljini povećane su proteklih mjeseci. Stanovi su u prosjeku skuplji za oko 10 odsto i prodaju se po cijeni od 1.700 maraka po kvadratnom metru.
Cijena stanova - Foto: RTRS
Cijena stanovaFoto: RTRS

Iako je u Bijeljini u poslijeratnom periodu izgrađeno na hiljade novih stanova, gradnja je i dalje intenzivna. Kupci su najčešće građani na privremenom radu u inostranstvu i mlađi bračni parovi koji stanove kupuju na kredit.

Novi stanovi prodaju se po cijeni od 1.600 i 1.700 maraka za kvadratni metar u prvoj gradskoj zoni, a u starim zgradama po cijeni od 1.300 maraka. Kupaca uvijek ima, posebno za manje stanove.

- Najčešće se kupuju mali stanovi sa jednom spavaćom sobom. To se može uklopiti u nekih 36 do 45 kvadrata  i to su veoma traženi stanovi, a na tržištu ih nema puno - naveo je Željko Despotović agent prodaje SIM nekretnine takvih stanova.

Građevinarstvo je već godinama u ekspanziji, pa se posljednjih godina pojavio i veći broj novih građevinskih preduzeća. Oni koji imaju već izgrađenu poziciju na tržištu i povjernje kupaca nemaju problema sa prodajom stanova.

Trude se kažu da ne povećavaju cijene, iako su za 10 do 20 odsto poskupjeli svi troškovi.

- Svakako da je zarada mnogo manja. Mi bismo podigli cijene, ali tržište je trenutno takvo, da ne bi bilo kupaca, tako da se zasad zadovoljavamo i ovim cijenama - rekla je Dragana Gajić direktorica Tehnika inženjeringa.

Banke su posljednjih godina značajno smanjile kamate na kredite, ali i kamate na štednju, pa kupci lakše dolaze do novca, a oni koji ga imaju više ulažu u nekretnine.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku cijena novih stanova na kraju prošle godine bila je veća za oko deset odsto u odnosu na isti period 2017. godine.