X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
11/06/2019 |  15:39 ⇒ 15:48 | Izvor: TANЈUG

Ubijeni polubrat Kim Džong Una radio za CIA

Ubijeni polubrat lidera Sjeverne Koreje Kim Džong Una, Kim Džong Nam, bio je doušnik američke Centralne obavještajne agencije (CIA), piše Volstrit žurnal (VSŽ) pozivajući se na dobro obaviještene izvore.
Kim Džong Nam (foto: AFP) -
Kim Džong Nam (foto: AFP)

Nekoliko bivših američkih zvaničnika kažu da polubrat, koji je godinama živio van Sjeverne Koreje i nije imao veze u Pjongjangu, nije mogao da pruži uvid u tajne aktivnosti Sjeverne Koreje, prenosi Rojters.

Neimenovani bivši zvaničnici koji su govorili za VSŽ smatraju da je gotovo sigurno da je Kim Džong Nam bio u kontaktu sa bezbjednosnim službama drugih zemalja, naročito Kine.

Agencija dodaje da se uloga polubrata kao doušnika CIA-e pominje i u knjizi novinarke Vašington posta Ane Fajfild "Veliki nasljednik", koja će danas biti objavljena.

Fajfildova u svojoj knjizi tvrdi, pozivajući se na obavještene izvore, da se Kim Džong Nam najčešće sastajao sa kontaktima u Singaporu i Maleziji.

Ona navodi da su polubrata snimile kamere u Maleziji zajedno sa još jednim muškarcem za koga se smatra da je američki obavještajac, a da je u Kimovom rancu bilo oko 120.000 dolara.

Taj novac je Kim vjerovatno dobio kao kompenzaciju za svoj obavještajni rad, a moguće je da potiče iz kazina, navodi Fajfildova.

Kim Džong Nam ubijen je u Maleziji u februaru 2017. godine.

Za njegovo ubistvo optužene su dvije žene, koje su ga navodno po licu poprskale otrovnim agensom “VX“ na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru.

Kako navodi VSŽ, Kim je tada bio u Maleziji kako bi se sastao sa svojim kontaktom iz CIA-e, ali da to možda nije bio jedini cilj njegovog puta.