latinica  ћирилица
11/06/2019 |  15:47 | Autor: SRNA

Vulin: Beograd računa na pomoć Moskve i Pekinga

Beograd računa na pomoć Rusije i Kine po pitanju kupovine naoružanja za odbranu u slučaju eventualnog konflikta na Balkanu, izjavio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

- Mi smo vojno neutralna zemlja. Ako dođe do sukoba i nesreća, a na Balkanu kao što znate niko ne može da kaže da neće biti sukoba, niko neće moći da dođe da nam pomogne. Mi vjerujemo u pomoć Rusije i računamo na pomoć Rusije, Kine i drugih naših prijatelja - rekao je Vulin za ruski naučno-politički časopis Međunarodni život.

On je istakao da Srbija uvijek radi sve da nikoga ne uvuče u konflikt, ali je napomenuo da se sve države u okruženju naoružavaju i da Srbija računa na pomoć svog prijatelja - Rusije.

Vulin je rekao da Srbija treba da bude snažna, zbog čega joj je vojnotehnička pomoć Rusije vrlo važna.

- Nama je potreban mir. Međutim, da bi bio mir, treba da budemo spremni na sve. Kako Srbi kažu: za to da bude mir mi ćemo uraditi skoro sve, ali da bi bili slobodni, uradićemo apsolutno sve - poručio je Vulin.

Ministar je naveo da je razočaran reakcijom Kfora na posljednju provokaciju Prištine na Kosovu i Metohiji i napomenuo da ga je posebno razočaralo to što je Kfor lagao, a zatim saopštio da su obavijestili Beograd o toj operaciji, prenosi Sputnjik.

- Kada ih je naš predsjednik Vučić pitao koga ste obavijestili, oni su rekli: ko god je čitao novine. Tako se ne komunicira između institucija, preko novina - rekao je Vulin.