latinica  ћирилица
11/06/2019 |  17:29 | Autor: SRNA

Dodatno unaprijediti dobre bilateralne odnose BiH i Češke

Članovi Predsjedništva BiH i ministar inostranih poslova Češke Tomaš Petriček ocijenili su danas u Sarajevu da je saradnja dvije zemlje tradicionalno dobra, bez otvorenih pitanja, ali da ima prostora za njeno unapređenje, posebno u ekonomije, poljoprivredi, trgovinskoj i razvojnoj saradnji, te obrazovanju i kulturi.
Članovi Predsjedništva BiH i Petriček - Foto: RTRS
Članovi Predsjedništva BiH i PetričekFoto: RTRS

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik DŽaferović razgovarali su sa Tomašom i o poboljšanju poslovne saradnje, te o zajedničkim aktivnostima na promovisanju investicionih potencijala BiH putem organizovanja poslovnih susreta.

Istaknuta je potreba intenzivnije razmjene bilateralnih posjeta na svim nivoima, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva BiH informisali su Petričeka o aktuelnoj političkoj situaciji i aktivnostima u BiH.

Oni su potvrdili opredjeljenje za nastavak reformskog puta, kako bi se ispunili svi uslovi za sljedeću etapu na evropskom putu zemlje, a posebno nakon objavljenog Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su Petričeku za posjetu i izrazili zahvalnost Češkoj na kontinuiranoj podršci BiH.

Ministar inostranih poslova Češke potvrdio je dalju podršku svoje zemlje, koja od 1. jula preuzima predsjedavanje Višegradskom grupom, procesu evroatlantskih integracija BiH, te u ispunjavanju uslova iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH.