latinica  ћирилица
11/06/2019 |  19:07 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Otvorene adaptirane studijske čitaonice u NUBRS; priznanje najboljem studentu medicine (FOTO)

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci, otvorene su adaptirane studijske učionice.

Vlada je uložila 100.000 maraka. Ulaganje u čitaonice jedan je od četiri projekta, za koje je Vlada prošle godine izdvojila 280.000a maraka.

Čitaonice je otvorila predsjednica Srpske Željka Cvijanović za vrijeme čijeg su premijerskog mandata obezbijeđena sredstva za projekte. Ovim povodom uručila je priznanje najboljem studentu Medicinskog fakulteta Igoru Lepiru, čiji prosjek ocjena je 9,97, i koji je redovan korisnik čitaonice NUB-a. Lepir kaže da planira ostati u Srpskoj i tu prenijeti svoje znanje kolegama. Uz finansijsku podršku predsjednice i Medicinskog fakulteta u Banjaluci, ove godine učestvovao je na naučnoj konferenciji u Moskvi.

- Naš rad je osvojio drugo mjesto, a ostvarili smo i brojne kontakte sa kolegama iz cijelog svijeta. Univerzitet u Moskvi je pokazao interesovanje da sarađuje sa našim univerzitetom, i to je prava vrijednost ovih aktivnosti - istakao je Lepir.

Igor Lepir (Foto: RTRS)

Cvijanovićeva je rekla da je neophodno konstantno ulagati u različite projekte koji će mladima omogućiti mjesta za usavršavanje, da bi mogli u svijetu predstavljati Srpsku na najbolji način.

- Zadovoljstvo mi je što smo, nakon svjetske ekonomske krize, u prethodnih godinu dana plasirali i do pet miliona KM za različite projekte, kako su naše institucije kulture kandidovale - dodala je predsjednica Srpske.

Željka Cvijanović (Foto: RTRS)

Direktorka Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović Zečić kaže da je ovo jedan od četiri projekta koji se realizuju u saradnji sa Vladom. Plan je da svi projekti budu završeni do kraja avgusta

- Prvi projekat koji smo realizovali i danas svečano otvorili jesu ove moderno uređene studijske čitaonice. Drugi je spomen-soba piscu Petru Kočiću u kojoj će biti predstavljena i dva holograma Petar Kočić i David Štrbac - dodala je Petrović Zečić.

Cvijanović u posjeti NUBRS (Foto: RTRS)

Treći projekat je centar za konzervaciju papira, koji će omogućiti zaštitu knjiškog fonda, a četvrti je primjena bibliotečko- informacionog sistema u Srpskoj, u kojem je trenutno 35 biblioteka.