latinica  ћирилица
11/06/2019 |  19:13 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Bitka za Košare simbol junačke odbrane

Bitka za Košare jedna je od težih borbi u novijoj istoriji srpske vojske, koja je postala simbol odbrane tadašnje zemlje.

Nešto više od 100 srpskih vojnika borilo se protiv više od hiljadu terorista takozvane Oslobodilačke vojske Kosova. Cilj im je bio da se razdvajanjem i razbijanjem jedinica Vojske Јugoslavije između Đakovice i Peći, spoje sa snagama tzv. UČK u Metohiji.

Oko 1.500 pripadnika tzv. OVK-a, uz podršku albanske artiljerije, NATO avijacije, rano ujutro 9. aprila 1999. godine napalo je rejon karaule Košare na frontu širine nekoliko kilometara. Najveći dio srpskih snaga na Košarama činili su vojnici na redovnom odsluženju vojnog roka, od 19 do 20 godina.

Bitka na jugoslovensko-albanskoj granici trajala je 67 dana, tokom koje je poginulo 108 vojnika. Ranjeno ih je više od 250. Tadašnji jugoslovenski vojnici koji su bili u znatno manjem broju, uspjeli da se odupru neprijatelju.

- To su vojnici koji zaslužuju najveća priznanja. Tek danas sam svjestan da su vojnici na odsluženju vojnog roka oni su nešto posebno odrasli su preko noći - rekao je Duško Šljivančanin komandant 53. graničnog bataljona.

Bitka za Košare, zajedno sa onom na Paštriku, zaustavila je kopneni pohod NATO-a na Saveznu republiku Јugoslaviju, ali i prodor albanskih snaga. Herojstvo junaka sa Košara nije ostalo nezapaženo. Njihova svjedočenja ispričana su u dokumentarnom filmu Ratne priče sa Košara.

Patnju Srba na Kosovu i Metohiji i u Srbiji 1999. godine tokom agresije dijelio je i srpski narod zapadno od Drine.

- To pokazuje da smo mi jedan složan narod i da moramo da čuvamo značajne istorijske vrijednosti a jedan od tih vrijednosti je bitka na košarama i ovaj dokumentarni film koji će ostati kao trag za istoriju šta se dešavalo - smatra Milorad Kojić direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila.

Bitka za Košare zvanično je završena 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Јugoslavije na osnovu Kumanovskog sporazuma sa snagama KFOR-a, povukla sa Košara.

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci večeras je održana promocija dokumentarno-igranog filma "Ratne priče sa Košara".