X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
11/06/2019 |  19:14 ⇒ 22:29 | Izvor: RTRS

Slučaj "Koprena": Međusobne teške optužbe MUP-a Srpske i Okružnog tužilaštva

Rasvjetljivanje ubistva Bojana Koprene iz Banjaluke iz 2014. godine, prouzrokovalo je međusobne teške optužbe Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Banjalučkog okružnog tužilaštva.

Dok MUP tvrdi da je pronašao dokaze o ubicama, Tužilaštvo na slobodu pušta osumnjičene i pokreće istragu protiv policijskih inspektora, jer smatra da su dokaze iznudili.

Policijski inspektori su juna prošle godine uhapsili braću Boška i Bogdana Diljevića za koje su, kako su tvrdili, prikupili dokaze da su ubili Bojana Koprenu. Tvrdili su da imaju i izjavu svjedoka koji je vidio ubistvo.

I pored toga, tužiteljka Tatjana Ninković je Diljeviće pustila na slobodu. MUP se zbog ove odluke žalio Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, navodeći, kako kažu, greške postupajućeg tužioca.

- Takođe je čudno da narednog dana, 21.6.2018. godine, nakon što je Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv osumnjičenih dostavljen na protokol Okružnog javnog tužilaštva, postupajući tužilac Ninković Tatjana poziva telefonom svjedoka u ovom krivičnom predmetu, čija uloga je ključna, jer je očevidac krivičnog djela i na neki način ga upozorava da će morati svjedočiti pred osumnjičenim licima i da li je toga svjestan, što kod svjedoka izaziva nesigurnost, pa se postavlja pitanje koji je interes tužioca u ovom krivičnom predmetu - da svjedok svjedoči ili da ne svjedoči - navedeno je u saopštenju MUP-a VSTS BiH.

Odlukama banjalučkog Tužilaštva, u ovom slučaju, potpuno je nezadovoljan ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač. Nerazumljivo mu je, kaže, da osumnjičeni i pored uvjerljivih dokaza budu pušteni, a da inspektorima na teret bude stavljena navodna iznuda iskaza.

- I optužuje naše inspektore koji su radili na dokazivanju i sad se traži od MUP-a da postroji svoje inspektore koji su učestvovali u istrazi da dovedu čovjeka kojeg sumnjičimo za ubistvo da prepozna ko ga je od inspektora, navodno, udario - istakao je Lukač.

Okružno tužilaštvo Banjaluka potvrdilo je da je obustavilo istragu protiv braće Diljević i pokrenulo istragu protiv policijskih inspektora.

- Tužilaštvo je 28.juna 2018. donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv dva NN policijska službenika UKP-a Republike Srpske, zbog krivičnog djela Iznuđivanje iskaza, počinjeno na štetu Boška Diljevića - naveli su iz Okružnog tužilaštva Banjaluka.

Iz Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a BiH saopštavaju da su primili prigovor MUP-a na rad tužiteljke Tatjane Ninković i da odluku još nisu donijeli.

Ninkovićeva je odluku da na slobodu pusti osumnjičene Diljeviće obrazložila time što nije pronađeno tijelo Koprene.

RTRS saznaje da je vještačenjem, u istrazi, utvrđeno da kost stopala, pronađena u jami šume Drenik, pripada Bojanu Kopreni.

Da li je identifikovano tijelo Koprene i s tim podatkom upoznata porodica, iz Tužilaštva će, kažu, odgovoriti sutra.