latinica  ћирилица
11/06/2019 |  19:17 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Lukač: Bezbjednosna situacija u svim segmentima na zadovoljavajućem nivou

Duže od tri sata, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske su, iza zatvorenih vrata, razmatrali Informaciju o stanju bezbjednosti u Srpskoj u 2018. godini i u prva četiri mjeseca ove godine.

Tako je dogovoreno na sjednici skupštinskog kolegijuma, a poslanici su to potvrdili i današnjim glasanjem.

Pored dogovora, dio opozicije smatra da nije bilo razloga da ovaj dio zasjedanja bude zatvoren.

Resorni ministar odgovara da je MUP tražio da određene informacije, radi istrage u slučaju najtežih krivičnih djela, ne budu dostupne javnosti. Ono što jeste dostupno, Lukač je iznio novinarima u skupštinskom holu. 

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, tokom skupštinske pauze, osvrnuo se na nekoliko, još nerazjašnjenih ubistava. Kada je riječ o posljednjem slučaju, ubistvu preduzetnika Slaviše Krunića, hapšenja je bilo i danas - nezvanično, priveden je Sreten Popović.

- Ako očekujete da vam u ovom trenutku kažem ko su nalogodavci, da li oni postoje, i koji je motiv, to ne mogu da uradim. Istraga nije u potpunosti završena. I danas je jedna osoba privedena, a obavili smo i više pretresa, da bismo prikupili određene materijalne dokaze koji će nam poslužiti u rasvjetljavanju ovog slučaja u potpunosti. Vidjećemo dokle će to da ide i koliko ćemo u potpunosti uspjeti da rasvijetlimo ovaj slučaj brutalnog ubistva - rekao je Lukač.

Novih hapšenja uskoro bi trebalo da bude i u slučaju ubistva Banjalučanina Damira Ostojića i pokušaja ubistva njegove supruge Sandre Јošić, kaže Lukač. Naglašava da je policija, tokom istrage došla do novih saznanja, koja upućuju i na eventualnog izvršioca.

- Dok ne bude podnesen izvještaj tužilaštvu, ne mogu da pričam detalje. Nadam se da ćemo u potpunosti rasvijetliti to krivično djelo, čak i same izvršioce - istakao je ministar unutrašnjih poslova.

Novih saznanja ima i u slučaju Dragičević, kaže Lukač i dodaje da o tim detaljima treba da govori nadležno tužilaštvo.

- Ostavljam to tužilaštvu da iznese onda kada smatraju da bude trebalo, te da preduzmu mjere i radnje da se to u potpunosti razotkrije. MUP Srpske stoji na raspolaganju da uradimo sve što od nas budu tražili - naglasio je Lukač.

S obzirom da su istrage o svim ovim slučajevima u toku, raspravu o stanju bezbjednosti bilo je potrebno održati iza zatvorenih vrata, kaže Lukač. Ističe da bi, u suprotnom, istražni postupci mogli biti ugroženi. Upravo je zbog zatvaranja sjednice za javnost, rasprava, kaže, bila mnogo konstruktivnija nego inače. Stanje bezbjednosti u Srpskoj, nakon svega, ocijenjeno je kao zadovoljavajuće.