latinica  ћирилица
11/06/2019 |  19:27 | Autor: SRNA

U Novom Sadu od 14. do 21. juna prvi festival opere

U Novom Sadu će od 14. do 21. juna biti održan prvi festival opere u Srbiji "Operarija" koji će okupiti velika operska imena iz regiona.
Verdijev „Rigoleto“ premijerno 14. juna u SNP (Foto: S. Doroški) -
Verdijev „Rigoleto“ premijerno 14. juna u SNP (Foto: S. Doroški)

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa vjerskim zajednicama Dragana Milošević rekla je na konferenciji za novinare da je Novi Sad zaslužio da bude pionir u organizovanju ovog festivala, jer je upravo u ovom gradu u Srpskom narodnom pozorištu prije 120 godina izvedena prva operska predstava.

Ona je istakla da je cilj festivala opere omasovljavanje operske publike u Novom Sadu, gradu koji će za dvije godine biti evropska prijestonica kulture.

- Cilj festivala opere je da se kroz raznolikost repertoara, bilo generacijski jer se organizuju i predstave za najmlađe, bilo po afinitetima jer se priređuju konceptualno različite predstave, omasovi publika u gradu koji će za dvije godine biti evropska prestonica kulture - rekla je Miloševićeva.

Upravnik Srpskog narodnog pozorišta Zoran Đerić izrazio je uvjerenje da će se ovaj festival pamtiti po umjetničkim ostvarenjima, ali i po scenskim efektima namijenjenim publici.

Festival "Operarija" biće otvoren 14. juna premijerom opere "Rigoleto" Đuzepea Verdija.

O premijeri "Rigoleta" na konferenciji za novinare govorili su reditelj Aleksandar Nikolić, dirigent Andrea Solinas iz Italije i koreograf Aleksandar Ilić.

Medijima su se obratili i solisti Saša Štulić, Željko Andrić, Darija Olajoš Čizmić, Јelena Končar i Goran Krneta.

"Rigoleto" je u Novom Sadu prvi put izveden 1928. godine.