X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
11/06/2019 |  20:01 ⇒ 20:03 | Izvor: SRNA

Ivancov: Rusija ne prihvata uplitanje u unutrašnje poslove drugih

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov izjavio je večeras u Sarajevu da Rusija kategorično ne prihvata uplitanje u unutrašnje poslove drugih država, te da je zainteresovana za stabilnu, prosperitetnu i nezavisnu BiH.
Dodik i Ivancov - Foto: SRNA
Dodik i IvancovFoto: SRNA

- Rusija kao jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma vidi svoj zadatak u promovisanju strogog pridržavanja normi i principa Dejtona u skladu sa garantovanom ravnopravnošću dva entiteta i tri konstitutivna naroda - rekao je Ivancov.

On je u obraćanju na prijemu povodom Dana Rusije, koji je održan u hotelu "Evropa" u Sarajevu, istakao da se Rusija čvrsto drži te pozicije i da nema namjeru da je mijenja.

- Sva pitanja od vitalnog interesa za BiH domaći akteri moraju rješavati samostalno putem dijaloga u skladu sa procedurama propisanim u Dejtonu. Nametanje spolja tih ili drugih međunarodnih recepata neće dovesti do pronalaska održivih kompromisa kako se već više puta pokazalo - rekao je Ivancov.

On je istakao da Rusija sistematski razvija saradnju sa BiH u svim oblastima uključujući obrazovanje i kulturu, dodajući da je Rusija među najvećim stranim investitorima i spoljnotrgovinskim partnerima.

Ivancov je naglasio da napreduju bilateralne kulturne i humanitarne razmjene.

On je dodao da su gostovanja kulturno-umjetničkih ansambala iz Rusije kao i izložbe i revije ruskog filma u Srpskoj i Federaciji BiH imali veliki interes kod publike.

- Zadovoljni smo činjenicom da mladi ljudi sve aktivnije uče ruski jezik i aktivno koriste raspoložive mogućnosti za dobijalje besplatnog obrazovanja na vodećim univerzitetima Rusije - rekao je Ivancom.

On je naveo da su ove godine ruske obrazovne ustanove obezbijedile 63 državne stipenidije dok će devet profesora iz BiH boraviti ovog ljeta u Rusiji radi poboljšanja vještina u predavanju ruskog jezika.

- Naš zajedeički cilj je snažna sigurna i jaka Rusija, otvorena za partnerstvo i saradnju sa cijelim svijetom, na osnovu jednakosti i uzajamnog poštovanja - zaključio je Ivancov.

Prijemu su prisustvovali i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Republike Srpske Radovan Višković, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nebojša Radmanović, delegat u Domu naroda Dušanka Majkić, Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, lideri SDS-a Vukota Govedarica i PDP-a Branislav Borenović, kao i brojni predstavnici diplomatskog, političkog i vjerskog života.