latinica  ћирилица
12/06/2019 |  14:54 | Autor: SRNA

Radojičić: Najmanji stepen zaduženosti grada u posljednjih 10 godina

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da dug grada iznosi 115 miliona KM, što je najmanji stepen zaduženosti u posljednjih desetak godina.
Igor Radojičić - Foto: RTRS
Igor RadojičićFoto: RTRS

Radojičić je naveo da je od 2013. godine dug grada smanjen za više od 60 miliona KM, iako je u prethodnih nekoliko godina bilo nekoliko kreditnih aranžmana za razvojne projekte.

- Kada je riječ o javnim finansijama politika je da se istovremeno ide sa smanjivanjem duga, koji sada iznosi 10 odsto, a zakonski je dozvoljeno 18, ali i omogući razvoj grada, odnosno da se zadužujemo za iznose koji su znatno manji od otplata duga - rekao je Radojičić novinarima u toku pauze zasjedanja gradske skupštine.

Govoreći o prijedlogu zaključka o davanju saglasnosti na povećanje cijene usluga prikupljanja i odvoza komunalnog otpada iz domaćinstava, Radojičić je naveo da je prijedlog 19 odsto, odnosno 1,40 do 1,50 KM po prosječnom domaćinstvu ili dvosobnom stanu.

- Јedna od promjena odnosi se na učestalost odvoza smeća, te povećanje frekvencija odvoza i zahtjev za nabavku specijalnog vozila za odvoz kabastog otpada - pojasnio je Radojičić.

On je dodao da se novine odnose i na promjene pravilnika, koji definiše zone prikupljanja otpada i nabavku novih kontejnera.

- Samo prošle godine smo nabavili oko 300 kontejnera, a ove godine idemo u dodatnu nabavku, jer zahtjevi sa terena su 530 posuda. Uprkos odlivu stanovništva povećava se količina smeća na regionalnoj deponiji u Ramićima - rekao je Radojičić.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić istakao je da bi u narednom periodu preduzeće "Čistoća" trebalo da razmisli i o drugim modalitetima kreiranja cjenovnika.

- Otpad ne prave kvadrati, već ljudi, i obračun se trenutno vrši prema kvadraturi, pa imamo situaciju da u jednom stanu iste kvadrature može da živi više članova ili samo jedan član i oni plaćaju isto - rekao je Talić.

On smatra i da bi povećanje cijene trebalo da ide u pravcu poboljšanja kvaliteta usluga.

Kada je riječ o gradskom dugu, Talić je naveo da je on znatno smanjen.

- U posljednje dvije godine kreditiranje je prije svega išlo u pravcu realizacije različitih investicija i razvojnu komponentu - rekao je Talić.

Nezavisni odbornik u Skupštini Banjaluke Mirna Savić Banjac rekla je da opozicija neće podržati prijedlog za povećanje cijena odvoženja komunalnog otpada, jer to treba da podrazumijeva i poboljšanje usluge.

"U 21. vijeku je neprihvatljivo da samo nekoliko mjesta u gradu postoje kontejneri za različite vrste otpada", naglasila je ona.

Ona je dodala i da nije u redu da Skupština donosi odluku o povećanju cijena odvoza smeća bez ikakvih informacija o finansijskom poslovanju preduzeća "Čistoća".