latinica  ћирилица
12/06/2019 |  16:34 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Načelnici ne podržavaju smanjenje naknade za posječenu šumu

Načelnici Sokoca, Petrovca, Han Pijeska, Ribnika i Novog Grada jedinstveni - ne podržavaju smanjenje naknade za posječenu šumu lokalnim zajednicama, za oko 30 odsto. To bi, upozoravaju nakon sastanka u resornom ministarstvu, ugrozilo funkcionisanje manjih opština, koje nemaju razvijenu privredu, a jedino bogatsvo im je šuma.

Pet načelnika – jedan stav - naknade od šuma za lokalne zajednice ne smiju biti smanjene, u suprotnom gubici u opštinskim kasama bili bi od 40 pa čak i do 60 odsto, a mnogi razvojni projekti bili bi ugroženi.

- Generalno nismo protiv izmjena Zakona o šumama ali smo isto tako izrazili svoj stav da se protivimo smanjenju naknade od šuma, pogotovo za opštine poput Ribnika, gdje prihod u budžetu je preko 33 odsto od naknade za šume - kaže Nebojša Karać, načelnik opštine Ribnik.

Vlado Ostojić, načelnik Han Pijeska istakao je da ova opština takva lokalna zajednica koja ne može funkcionisati bez tih sredstava i šuma, i izrazio nadu da će nadležno ministarsvto imati sluh za ovu problematiku.

Izmjenom člana 89 Zakona o šumama predloženo je da se umjesto dosadašnjeg obračuna naknade na šumskom putu, obračun obavlja na panju.

- Negdje oko 103 KM je prosječna cijena drveta po metru kubnom po principu "šuma-panj", a kada je u pitanju šumski put cijena je oko 127 KM. Oni brane da izvođači radova imaju te cijene i da su ti radovi oporezovani - navodi Milovan Bjelica, načelnik opštine Sokolac.

Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad rekao je da se pomenuta taksa primjenjuje već deset godina, i podsjeća da je prilikom donošenja Zakona o šumama bilo velikih rasprava da li je taksa velika ili mala i da li je ona u redu.

Šume Srpske godišnje lokalnim zajednicama uplate oko 16 i po miliona KM.

Bude li naknada za lokalne zajednice smanjena, u njihovim budžetima biće tri i po miliona maraka manje.

Zahvaljujući Poreskoj upravi, lokalne zajednice već drugu godinu uredno naplaćuju sredstva od šuma.

- Do sada su bili problemi sa naplatom ali sada to ide putem Poreske uprave, svaka tri mjeseca prijavljuje se njima i u roku od mjesec dana se isplata izvrši - istakao je Milan Grbić, načelnik opštine Petrovac.

Načelnici pozdravljaju odluku resornog ministarstva, Šuma Srpske i Saveza opština i gradova da razgovaraju o ovoj temi.

Vjeruju da ni narodni poslanici neće biti spremni da podrže odluku, koja bi mogla ugroziti opstanak malih i ruralnih opština.