latinica  ћирилица
12/06/2019 |  18:37 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Objavljen konkurs za upis studenata na javnim visokoškolskim ustanovama u Srpskoj

Objavljen je konkurs za upis studenata na javnim visokoškolskim ustanovama u Srpskoj. Upisne kvote manje su za 20 odsto nego prethodne godine, ali i mnogo realnije - poručuju rektori oba javna univerziteta.

Među 8.000 hiljada maturanata je i Јulija Savičić. I ona, po stečenom zvanju turističkog tehničara, planira da upiše fakultet.

- Planirala sam da upišem fakultet zbog engleskog, zato što znam taj jezik veoma dobro i možda za profesora engleskog ili slično nešto - rekla je  maturant Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole u Banjaluci, smijer turistički tehničar Јulija Savičić.

Fakulteti su imali obavezu da realno isplaniraju upisne kvote. Planirano je da prvi ciklus studija na 17 fakulteta banjalučkog Univerziteta upišu 2.462 studenta.

- Dvije značajne odrednice koje su uticale na planiranje upisnih kvota, su bile realizacija upisa u prethodnoj akademskoj godini i isto tako broj maturanata koji su u ovoj godini završili - istakao je rektor Univerziteta u Banjaluci prof. dr Radoslav Gajanin.

Tek dva odsto zaposlenih u Srpskoj zaposleno je u rudarstvu, što je oko 5.500 radnika, pa po završetku Rudarskog fakulteta u Prijedoru, studenti imaju veću šansu za posao.

- Kada bi imali upis po deset do petnaest studenata po studijskom programu, smatram da je to u ovim uslovima, u ovoj situaciji privrednog razvoja i uopšte, u opštoj slici u ovoj regiji, to bi bilo sasvim dovoljno za rad ovog fakulteta - naveo je dekan Rudarskog fakulteta u Prijedoru prof. dr Vladimir Malbašić.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu prošle godine upisao je oko 1.300 studenata. Ove godine planira da upiše 500 više. Da li će u tome i uspjeti?

- Naravno smanjeno rađanje i odseljavanje, odnosno iseljavanje ljudi, najdirektnije utiče na takozvani demografski okvir obrazovnog sistema, ne samo na visokoškolske ustanove. To se odnosi i na osnovnoškolske ustanove i na srednjoškolske -naglasio je rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Stevo Pašalić.

Trebinjski Fakultet za prozvodnju i menadžment planira upis 50 studenata. 

- Prije svega je vođeno računa o tržištu rada. To je upravo razlog zbog čega nije prevelika kvota planirana studenata za proizvodnju i menadžment Trebinje - dodala je rukovodilac Katedre energetika na Fakultetu za proizvodnju i menadžment prof. dr Budimirka Martinović.

 Prema dosadašnjim statistikama, za očekivati je da dva javna univerziteta fakultet upiše 70 odsto maturanata. Njih 20 odsto upisaće neki od sedam privatnih univerziteta, dok će 10 odsto izabrati jednu od dvije javne i deset privatnih visokih škola u Srpskoj.