latinica  ћирилица
12/06/2019 |  19:07 ⇒ 13/06/2019 | 10:47 | Autor: RTRS

Realni sektor računa na podsticaje, a radnici na veće plate

Poslanici NSRS su, po hitnom postupku, razmotrili Prijedlog dopuna Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Srpske. Ovo rješenje omogućiće povećanje plata policijskim službenicima, sa srednjom i višom stručnom spremom, zaposlenim u kazneno-popravnim ustanovama i Sudskoj policiji. I to, za 10 odsto prosječne plate u MUP-u. Veće plate, ali u realnom sektoru, trebalo bi da budu rezultat Zakona o podsticajima u privredi, o kojem je vođena petočasovna rasprava.

Kompletnu proizvodnju novogradska drvoprerađivačka firma Sani global izvozi u Evropsku uniju. Podsticaje, koje propisuje novi zakon, vide kao razvojnu šansu, ali i kao rješenje nelojalne konkurencije. 

- Većina firmi, pretpostavljamo u okruženju, da ima nekakve crne fondove, plate u koverti. Oni su nama nelojalna konkurencija, mi ne možemo da ih pratimo jer oni isplaćuju nekakve minimalne plate preko računa. Ova firma je legalna 100 posto i taj podsticaj će nam dobro doći da konkurišemo njima - rekao je tehnički rukovodilac firme Sani global Novi Grad Nenad Vuković.


Povećanju plata u realnom sektoru kroz podsticaje nadaju se zaposleni. Mnogi od njih u tome vide nadu za ostanak i povećanje standarda.

- Trebalo bi pomoći te gazde, država ili neko, da im malo smanji porez, nije bitno, da bi oni mogli nama dati više - istakao je radnik Milan Ćerić.

U prijedorskom Odjeljenju za privredu i poljoprivredu nadaju se da će uvođenje jedinstvenog registra svih podsticaja doprinijeti snažnijem investiranju i rješavanju gorućeg problema - nedostatka radne snage. 

- Zakon i registar o podsticajima će omogućiti bolju komunikaciju između jedinica lokalne samouprave i Vlade Srpske oko dodijeljenih podsticaja i moći ćemo da ostvarimo neku sinergiju sa sredstvima koja obezbijedi grad i Vlada - naveo je načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Prijedor Rade Rosić.

Vratiti plate iz sive zone u legalne tokove i poboljšati položaj radnika i jesu ciljevi donošenja Zakona o podsticajima u privredi, ističe resorni ministar. Na ovaj način privrednici će biti stimulisani kroz povrat sredstava koja je zakon uredio, a povećanjem plata dodatno će puniti republički budžet.

- Svako ko bude povećao platu znači u tom rasponu od 450 KM do 550K M. Povećanjem te plate, poslije prvog obračunskog perioda, u drugom već obračunskom periodu, taj isti privrednik će imati pravo na podsticaj od 70 odsto uvećanjem plata, tako da će u svakom slučaju imati mogućnost i na 70 odsto - pojasnio je ministar privrede i preduzetništva Vjekolsav Pettričević.

Podsticaji su značajan pomak privrednog rasta, kažu znalci. A nelojalna konkurencija sive zone, donošenjem zakona koji imaju uticaj na produktivnost i konkurentnost privrednih subjekata, mogla bi, i potpuno nestati.