X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
13/06/2019 |  07:31 ⇒ 10:04 | Izvor: SRNA

NSRS o Zakonu o socijalnom stanovanju (RTRS plus, 10.00)

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena danas raspravom o Prijedlogu zakona o socijalnom stanovanju Republike Srpske.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Ovim zakonom se sistemski uređuje ova oblast, nosioci realizacije socijalnog stanovanja, korisnici prava, opšti i posebni uslovi, postupak i način dodjele, upravljanje, održavanje, svojina i raspolaganje stambenim jedinicama, ka i zakupnina i obaveze plaćanja.

Ovim zakonom se uređuju i izvori finansiranja izgradnje i obezbjeđivanja stambenih jedinica za socijalno stanovanje, nadzor i druga pitanja od značaja za ovu vrstu stanovanja u Srpskoj.

Predstavnik Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Ljiljana Orešković je obrazlažući ovaj prijedlog zakona u Narodnoj skupštini objasnila da je njime definisano da se stambeno zbrinjavanje u smislu socijalnog stanovanja obezbjeđuje dodjelom stambene jedinice u neprofitni zakup na određeno vrijeme uz sigurnost korištenja, dok traju potrebe za stambenim zbrinjavanjem i uz ispunjenost opštih i posebnih uslova, utvrđenih ovim zakonom.

Ona je podsjetila da je pravo na dostojno stanovanje je jedno od osnovnih prava prema Opštoj deklaraciji o ljudskim pravima.

Oreškovićeva je navela da se ukazala se potreba za uređenjem ove oblasti s obzirom na to da postoji ogroman raskorak između potreba i mogućnosti velikog broja porodičnih domaćinstava u Srpskoj, koja ne mogu samostalno riješiti stambeno pitanje, a među njima su prvenstveno mladi, mladi bračni parovi, demobilisani borci, ratni vojni invalidi, raseljena lica, izbjeglice i druge ranjive kategorije.

Poslanici Narodne skupštine su ocijenili da je zakonsko rješenje odlično jer je sprovodivo i njime se rješavaju pitanja socijalnog stanovanja.

Poslanici bi trebalo da razmatraju Prijedlog zakona o unutrašnjoj plovidbi Republike Srpske, Prijedlog zakona o bezbjednosti kritičnih infrastruktura u Srpskoj i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima.

Nastavak sjednice zakazan je za 10.00 časova.