latinica  ћирилица
13/06/2019 |  08:30 ⇒ 08:51 | Autor: SRNA

U nedjelju obilježavanje dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije

Na Sokocu će u nedjelju, 16. juna, biti služen pomen poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu, povodom obilježavanja Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije.
Obilježavanje Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije - Foto: SRNA
Obilježavanje Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regijeFoto: SRNA

Polaganje vijenaca na centralni krst na Vojničkom spomen-groblju Mali Zejtinlik planirano je u 11.00 časova, a nakon toga i obraćanje zvaničnika.

Na ovom groblju sahranjeno je 969 boraca Vojske Republike Srpske, čiji su posmrtni ostaci preneseni iz opština koje su nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma pripale Federaciji BiH.

U Manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji u 12.00 časova biće služen parastos poginulim srpskim borcima.

Iz Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, koji je organizator obilježavanja, podsjećaju da su u toku odbrambeno-otadžbinskog rata na prostoru Sarajevsko-Romanijske regije snage takozvane Armije BiH izvele nekoliko bezuspješnih ofanziva na položaje Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Imajući u vidu da je ovaj korpus imao 18.000 do 20.000 boraca, gubici od 4.000 boraca oslikavaju težinu borbi vođenih na ovom prostoru.

- U prvoj polovini juna 1995. godine takozvana Armija BiH izvela je posljednju i najveću ofanzivu s ciljem spajanja Prvog i Drugog korpusa. Iako napadnuti istovremeno na cijelom prostoru Sarajevsko-romanijske regije borci Vojske Republike Srpske pružili su herojski otpor i osujetili posljednji pokušaj presijecanja teritorije Republike Srpske - navodi se u pozivnici za obilježavanje ovog datuma.

Kao simbol otpora na ovom prostoru izgrađen je Manastir Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji, gdje se u Spomen-crkvi nalazi 4.000 uklesanih imena boraca poginulih u obrani ove regije.