X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
13/06/2019 |  10:51 ⇒ 12:44 | Izvor: SRNA

Košarac: Inicijativa za sazivanje hitne sjednice - opasna i protivustavna

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac upozorio je da se iza inicijative grupe poslanika za sazivanje hitne sjednice ovog doma krije opasna, protivustavna i protivzakonita namjera da se produži tehnički mandat Savjetu ministara u kojem sjede nelegitimni predstavnici srpskog naroda i Republike Srpske.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Nismo iznenađeni činjenicom da su se ovom zahtjevu pridružili poslanici SDS-a i PDP-a, čiji ministri i dalje sjede u Savjetu ministara u tehničkom mandatu i bezrezervno podržavaju politiku SDA i Bakira Izetbegovića, koji na silu, ucjenama i pritiscima u kojima učestvuje i jedan dio međunarodnih predstavnika u BiH, hoće da idu prema članstvu u NATO-u uprkos jasno izraženoj volji srpskog naroda i podršci SNSD-u i političkim partijama koje se zalažu za vojnu neutralnost Republike Srpske i BiH - naglasio je Košarac u izjavi za Srnu.

On je istakao da je šokiran izjavom predsjednika PDP-a Branislava Borenovića, koji problematizuje i pokušava da dovede u pitanje sadržaj i značaj Rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti Srpske.

- Takve izjave predstavljaju direktnu podršku bošnjačkim politikama i onim međunarodnim faktorima, koji ne poštuju volju i interese srpskog naroda i koji po svaku cijenu pokušavaju da naprave NATO-granicu između Srbije i Republike Srpske. Zbog ovakvih izjava i probosanske politike SDS-a i PDP-a, te dvije stranke su prihvatljive u Sarajevu, dok se Republici Srpskoj uskraćuje ustavno i zakonsko pravo da ima svoje legalno izabrane predstavnike u Savjetu ministara BiH - upozorio je Košarac.

Kaže da postoji očigledna namjera SDS-a, PDP-a i dijela bošnjačkih političkih stranaka u Sarajevu da se SNSD-u pripiše krivica za nefunkcionisanje Parlamentarne skupštine BiH, što nije tačno.

- Ne pristajemo da dajemo legitimitet odlukama Savjeta ministara u tehničkom mandatu i protiv smo očiglednog sukoba interesa, budući da su ministri u tom Savjetu ministara istovremeno i poslanici u parlamentu BiH - poručio je Košarac.

Potvrdio je da se poslanici SNSD-a neće pojaviti na hitnoj sjednici Predstavničkog doma, iako bi, kako kaže, imali mnogo toga da kažu o situaciji u pravosuđu BiH, kao i o migrantskoj krizi.

- Na sceni je očigledan pokušaj SDA i jednog broja međunarodnih zvaničnika da ponovo ovladaju pravosudnim institucijama BiH, i to u trenutku kada su, konačno, na red došli slučajevi ratnih zločina nad Srbima i kada se vode procesi protiv bošnjačkih ratnih generala, te policijskih i civilnih struktura odgovornih za te zločine. Pitali bismo ministre /Dragana/ Mektića, /Mirka/ Šarovića i /Igora/ Crnatka zašto se mjesecima ne usvaja revidirana strategija za procesuiranje ratnih zločina, koja ne odgovara bošnjačkim strankama i posebno vrhu SDA - rekao je Košarac.

On je poručio da je apsurdno da hitnu sjednicu Predstavničkog doma traži ministar - poslanik Dragan Mektić, čije je ministarstvo direktno odgovorno za produkovanje migrantske krize i koje nije uradilo ništa da spriječi nelegalni ulazak više desetina hiljada migranata u BiH.

- Imali bismo šta da kažemo o ulozi nekih od najbližih Mektićevih saradnika i zvaničnika Ministarstva bezbjednosti u izazivanju migrantske krize i sumnjivoj saradnji sa pojedinim međunarodnim humanitarnim organizacijama, od kojih su imali direktnu ili indirektnu korist. Doći će vrijeme kada ćemo o tome govoriti, sa konkretnim imenima i dokazima, i u parlamentu i u novoizabranom Savjetu ministara BiH - poručio je Košarac.