latinica  ћирилица
13/06/2019 |  11:30 ⇒ 13:12 | Autor: SRNA

Gori tanker u Omanskom zalivu

Naftni tanker norveške kompanije Frontlajn i dalje je u plamenu u Omanskom zalivu, ali nije potonuo, saopštio je danas portparol firme pozivajući se na informacije sa obližnjeg broda.

Tehnički operator broda Front alter saopštio je da uzrok eksplozije još nije poznat.

Mediji su ranije prenijeli, pozivajući se na neimenovane izvore, da su dva tankera napadnuta u Omanskom zalivu i da je jedan od njih pogođen torpedom.

Posade oba broda su evakuisane i prebačene u obližnju iransku luku Јask, javila je iranska državna agencija IRNA.

Iranski mediji tvrde da su napadnuta dva takva tankera u Omanskom zalivu. Odjeknule su dvije eksplozije.

Libanski mediji tvrde da jedan tanker već tone.

Ovaj, posljednji u nizu incidenata, stiže mjesec dana nakon što su dva tankera Saudijske Arabije napadnuti u vodama Ujedinjenih Arapskih Emirata. Oni su prenosili naftu za SAD, a Vašington smatra da iza tog napada stoji Iran.

Sve to prouzrokovalo je porast tenzija na relaciji Vašington - Teheran, koji ionako visi na ivici sukoba.

Najnoviji incident dogodio se rano jutros, u Omanskom zalivu, kada su se čule dvije eksplozije na tankerima koji prevoze naftu, prenijela je iranska državna televizija.

Ocijenjeno je da se radi o napadu na tankere. Kasnije se saznalo da se radi o tankeru kompanije Front lajn i drugom, Kokuka Kurejdžes, koji polovi pod zastavom Paname.

Pakistanski izvori naveli su da su napadnuti tankeri poslali nekoliko poziva za pomoć.

Istovremeno, britanska pomorska služba, koju vodi Kraljevska mornarica, poslala je upozorenje na "nespecifičan incident u Omanskom zalivu". Poslato je i upozorenje svojim brodovima koji plove u tim vodama na ekstreman oprez, tim prije što se nisu stišale tenzije između SAD i Irana.

Oglasila se i američka Peta flota, koja je saopštila da je primila hitne pozive od dva napadnuta tankera. Takođe se navodi i da je Amerika uključena u istragu ko je napao tankere, kao i o čijim tankerima se radi.

Zvanični Oman saopštio je da je napadnut najmanje jedan tanker. Libanski mediji prenijeli su kao hitno da je jedan tanker već krenuo da tone, i da je riječ o "tankeru kompanije Front lajn". Međutim, portparol te kompanije je demantovao tu vest, rekavši da njihov tanker i dalje gori, ali da nije potonuo.