latinica  ћирилица
13/06/2019 |  11:47 ⇒ 19:08 | Autor: SRNA

U prvih pola godine kroz Srpsku prošlo 2.675 migranata

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da pripadnici MUP-a Srpske intenzivno prate kretanje ilegalnih miganata na teritoriji Srpske s ciljem bezbjednosti građana i njihove imovine, naglasivši da je od početka godine na području Srpske evidentirano 2.675 migranata ili 330 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Uoči sjednice Koordinacionog tijela za praćenje kretanja migranata, Ćulum je rekao novinarima u Banjaluci da za pet mjeseci ove godine migranti u Srpskoj nisu značajnije ugrozili bezbjednost i dodao da su počinili osam krivičnih djela, jedno razbojništvo, dvije do tri teške krađe i krađe i jedno krivično djelo uzimanje ili oštećenje tuđe stvari.

Prema njegovim riječima, na nivou BiH je evidentirano 8.500 migranata koji su ušli u BiH ili 150 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

- Najveći priliv migranata je na područjima policjskih uprava Bijeljina, Banjaluka, Prijedor i Gradiška. Mi i dalje ostajemo pri stavu, a to je i zaključak Vlade Srpske, da nema uslova i kapaciteta za smještaj migranata na području Srpske - rekao je on.

Kada je riječ o istragama u vezi sa krijumčarenjem ljudi, Ćulum je naveo da je do sada otkriveno 14 krivičnih djela i Tužilaštvu BiH je podneseno 14 izvještaja protiv 17 lica zbog sumnje da su počinili štetu protiv 80 migranata.

Ćulum je naveo podatak da je od početka godine na području Srpske evidentirano 2.675 migranata ili 330 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

On je dodao da migranti dolaze iz 35 zemalja, najviše iz Pakistana, Iraka i Sirije.

Ćulum je naveo da je na području Gradiške, Kostajnice i Kozarske Dubice zabilježen pokušaj prelaska migranata u Hrvatsku.

Prema njegovim riječima, migranti se kreću prema Unsko-sankom kantonu u FBiH gdje su migrantski centri prepuni, a bezbjednosna situacija se usložnjava. Kako je dodao, evidentiran je veći vroj krivičnih djela, krađa, tuča, nasilničkog ponašanja, pokušaja ubistava.

On je naglasio da policijske uprave u Srpskoj imaju zadatak da prate kretanje migranata preko teritorije Srpske.

Ćulum je istakao da policija Srpske pruža pomoć Graničnoj liciji BiH sa 85 policijskih službenika i ukoliko bude potrebno, kako je naglasio, taj broj može da bude povećan.

Govoreći o mogućem angažmanu Oružanih snaga BiH u vezi sa migrantskom krizom, on je rekao da o tome odlučuje Predsjedništvo BiH, te da se vidjelo kakvu su odluku o tome donijeli.

- MUP Srpske je je spreman da pruži još veću pomoć Graničnoj policiji BiH. Njima pomažu i Direkcija za koordinaciju policijskih snaga i Sipa, a mi smo protiv angažovanja policija FBiH i kantona - rekao je Ćulum.