latinica  ћирилица
13/06/2019 |  13:04 ⇒ 14:27 | Autor: sputniknews.com

Gori tanker u Omanskom zalivu, spaseni mornari (FOTO)

Svjetska vijest broj jedan danas je napad na dva tankera u Omanskom zalivu rano jutros. Prema navodima Rojtersa, tankeri puni nafte gađani su torpedom, a jedan od njih i dalje gori.

Novi detalji o dva naftna tankera pogođena u Omanskom zalivu, od kojih jedan i dalje gori. Na jednom je bilo 11 Rusa, članova posade. 

Prema dosadašnjim podacima, pogođeni su tankeri kompanije Frontlajn i Kokuka kurejdžes, koji je plovio pod zastavom Paname. Drugi mediji naveli su da je riječ o tankerima norveških kompanija, dok iranski ministar spoljnih poslova navodi da su napadnuti tankeri povezani s aЈapanom.

Da stvar postane zanimljivija, napad se dogodio u trenutku kada je u Teheran došao japanski premijer Šinzo Abe, zbog čega je iranski ministar spoljnih poslova DŽavad Zarif ocijenio da samo reći "sumnjivo" nije dovoljno da bi se dobro opisalo ono što se jutros dogodilo.

Ovaj posljednji incident sa tankerima nafte uslijedio je samo mjesec dana od prethodnog, kada su u vodama UAE napadnuta dva tankera Saudijske Arabije, koji su prevozili naftu za SAD.

Iz Vašingtona je odmah prstom uprto u Iran, te su tenzije između te dvije zemlje dignute na najviši nivo. Sada je situacija postala zaista ozbiljna i dalji porast tenzija je sasvim izvjestan, ocijenio je diplomata Karl Bilt.

Neki mediji pišu da su građani Rusije, Filipinci i Gruzini činili veći dio posade,. 

Prema najnovijim informacijama, Iran je saopštio da je spreman da podigne nivo bezbjednosti u svojim vodama, nakon ovog napada.

Agencija Irna je ranije javila da je Iran spasio 44 mornara sa tankera i prebacio ih na svoju teritoriju. 

Sputnjik internešenel je prenio i da je s jednog od napadnutih tankera evakuisano 11 Rusa, koji su bili posada Frontlajnovog tankera. AFP, AP, Rojters i ostale svjetske agencije prenijele su da su ukupno evakuisane 44 osobe i da nema poginulih.

Međutim, kontradiktorni su izveštaji tome da je Frontlajnov tanker, u međuvremenu potonuo, nakon niza eksplozija na njemu.