latinica  ћирилица
13/06/2019 |  13:30 | Autor: sputniknews.com

Vučić zamolio Podgoricu da ne usvaja novi zakon o slobodi vjeroispovijesti

Svako ugrožavanje imovine Srpske crkve u Crnog Gori bi neminovno vodilo pogoršanju inače dobrih odnosa dvije zemlje i zato molim vlasti ili većinu u Crnoj Gori da ne podrže predloženi zakon, koji je na to usmjeren, rekao je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Aleksandar Vučić (Foto:Tanjug:/Dimitrije Gol) -
Aleksandar Vučić (Foto:Tanjug:/Dimitrije Gol)

Vučić je ovako odgovorio na pitanje šta misli o prijedlogu Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori koji je usmjeren na otimanje imovine Srpske crkve u toj zemlji.

- Dobio sam analizu predloženog akta za crnogorski parlament i mi ćemo i preko Vencijanske komisije pokušati da zamolimo da se taj akt ne usvoji, pošto nije dobar za srpski narod koji ima svoju crkvu u Crnoj Gori. To nije nekakva mitropolija ili eparhija, već Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori - istakao je Vučić.

Kaže da je predloženi akt loše rješenje i da može samo da uputi molbu da se to ne usvoji, pošto to ne može da zahtijeva.

- Kao predsjednik države koji brine o položaju Srba i koji ne želi da kvarimo odnose sa Crnom Gorom, već da gradimo dobre odnose, imam molbu prema vlastima ili većini u Crnoj Gori da takav zahtjev ne usvoje. To je moja molba, nada i želja, jer Srpska crkva vijekovima postoji na tom tlu i ona nije zaštita i utočište samo sprskom narodu, već i onima koji se osjećaju Crnogoricima i pripadnicima drugih naroda ili nacionalnosti - poručio je Vučić.

- To je mnogo više od svega i zato moja molba vlastima u Crnoj Gori, ako žele da je čuju i usliše. A, ako ne, to je njihovo pravo i mogućnost i to ćemo razumjeti i umijeti u skladu sa tim da se ponašamo - naveo je on.

Takva odluka, naime, kako je ukazao, u značajnoj mjeri bi pokvarila vrlo pristojne i dobre odnose, koje Srbija i Crna Gora danas imaju.

- Svako ugrožavanje imovine Srpske crkve u Crnoj Gori bi neminovno vodilo stvaranju loših odnosa, a tome se niti nadam, niti to želim, već želim najbolje odnose Srbije sa Crnom Gorom - zaključio je Vučić.