latinica  ћирилица
13/06/2019 |  13:51 | Autor: SRNA

Stevanović: Povećan priliv migranata

Član Koordinacionog tijela za praćenje kretanja migranata u Republici Srpskoj Miloš Stevanović rekao je da je u BiH, zaključno sa 27. majom, ušlo 8.500 migranata i upozorio da je njihov priliv od početka godine povećan za čak 330 odsto u Srpskoj, odnosno oko 150 odsto na nivou BiH.
Bijeljina-migranti (Foto:infobijeljina) -
Bijeljina-migranti (Foto:infobijeljina)

Stevanović je rekao Srni, nakon današnjeg sastanka Koordinacionog tijela za praćenje kretanja migranata u Banjaluci, da su u Republici Srpskoj migranti izvršili osam krivičnih djela, pri čemu nije pričinjena velika šteta.

Istakao je da Policija Republike Srpske pomno prati dešavanja u Unsko-sanskom kantonu i preduzimaće sve aktivnosti na sprečavanju bilo kakve eskalacije ove krize.

Stevanović je naglasio da Koordinaciono tijelo apeluje da se i Savjet ministara u tehničkom mandatu i drugi organi na nivou BiH maksimalno uključe u ovaj posao.

On je ponovio stav Srpske da neće prihvatati migrante na svojoj teritoriji, niti na bilo koji način, iz sopstvenih ili sredstava međunarodne zajednice, graditi migrantske kampove.

- Republika Srpska se vješto i kvalitetno bori sa migrantskom krizom - posredstvom Policije Republike Srpske odvraća veliki broj migranata, ali isto tako vodi računa da bezbjednost građana i imovine očuva na razumnom nivou - rekao je Stevanović Srni nakon danas održanog sastanka Koordinacionog tijela za praćenje kretanja migranata.

Napomenuo je i da na teritoriju Republike Srpske neće dolaziti policijske agencije iz Federacije BiH.

- Policija Srpske i Koordinaciono tijelo imaju sasvim dovoljne kapacitete, u saradnji sa lokalnim upravama, da se bore sa migrantskom krizom - dodao je Stevanović.

Kada je riječ o procesuiranju migranata, Stevanović kaže da Policija Srpske u kontaktu sa tužilaštvima na tome mnogo radi.

Stevanović je apelovao na građane da se ne bave krijumčarenjem ljudi, jer je, podsjeća, veliki broj osoba pred Sudom BiH već optužen za ovakva krivična djela.